In het waterpolo blijven gemengde jeugdcompetities bestaan voor jongens en meisjes onder de 15 jaar. Dat is woensdagavond beslist door de Algemene Vergadering van de Belgische zwembond. Meisjes tussen 15 en 17 mogen echter geen wedstrijden meer spelen samen met jongens vanaf september 2017. Volgens een gedoogbeleid dat al langer bestond, konden meisjes tussen 15 en 17 met de volwassen reserven spelen, maar donderdag draaide de bond dat beleid verrassend terug.
Enkele tientallen waterpolomeisjes verzamelden woensdagavond aan het gebouw van de zwembond in Brussel. Ze protesteerden tegen de beslissing die de bond in april genomen had om alle meisjes te bannen uit de jeugdcompetities. Dat betekent voor velen van hen dat ze met hun favoriete sport moeten stoppen, aangezien er te weinig meisjes zijn voor aparte jeugdploegen. Voor de meisjes jonger dan 15 kwam er een oplossing uit de bus, de groep van 15 tot 17 dreigt overal uit de boot te vallen.
Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) leidde het protest tegen het afschaffen van de gemengde jeugdploegen door het lanceren van een online petitie en de hashtag ‘#ikbensam’. De Sam naar wie hij verwijst is de jonge speelster Sam De Caluwé.
‘Dit krijgt zeker nog een staartje’, reageert Anseeuw. ‘Waarom beslist de bond nu ineens dat meisjes tussen 15 en 17 niet langer met de reserven mogen spelen, terwijl ze woensdag nog het tegendeel aankondigden en niet op onze vragen konden antwoorden?’, vraagt hij zich af.
Tien tot twintig jaar ouder
Woensdag had de bond beslist dat de zogenaamde ‘U17’, de leeftijdsgroep tussen 15 en 17, nog één seizoen gemengd kon plaatsvinden. Daarna zouden de meisjes echter onherroepelijk gescheiden worden van de jongens en met de volwassen dames moeten meespelen. Als hun club geen damesploeg heeft, kunnen ze enkel nog voor de reserven van de mannen uitkomen. De regel dat meisjes van de U17 bij de reserven mogen uitkomen als er geen damesploeg is, was een vorm van gedoogbeleid die al langer bestond. Donderdag kondigde de bond dus aan dat die regel geschrapt wordt.
‘Totaal onlogisch’, was de reactie van Björn Anseeuw aan Sporza. ‘Meisjes van 15 mogen dus geen waterpolo spelen met leeftijdsgenoten, maar wel met mannen van tien of twintig jaar ouder. Dat is te gek voor woorden.’
Het is een raadsel waarom de zwembond dat gedoogbeleid nu plots ingetrokken heeft, met als gevolg dat een paar tientallen meisjes nergens meer terecht kunnen. 'Het gaat om 22 meisjes', zegt Anseeuw. 'Veel te weinig om een aparte competitie op te richten. En het argument dat slechts een heel kleine groep getroffen wordt, gaat niet op. Het zal immers je dochter maar zijn.'
Valse argumenten
‘De bond heeft zijn communicatie bijgestuurd nadat het niet kon antwoorden op onze logische vragen’, zegt Anseeuw. ‘Ik heb van een lid van de algemene vergadering gehoord dat er met geen woord gerept is over de beslissing om de U17 niet langer met de reserven te laten spelen’, stelt hij. Ook in een tweet alludeert hij op schriftvervalsing.
Welke acties gaan de meisjes nu verder ondernemen? ‘We gaan met de waterpoloclubs overleggen. Er moet hoe dan ook een oplossing komen voor de U17, ook al hebben we een seizoen respijt gekregen. De beslissing van de zwembond was van in het begin op valse argumenten gestoeld, namelijk de kans op grensoverschrijdend gedrag, en Ethias dat meisjes niet langer zou willen verzekeren. Ethias heeft dat formeel ontkend, en er is geen enkele melding van grensoverschrijdend gedrag.’
‘De bond laat de meisjes in de steek, maar wij zullen niet afgeven’, besluit hij.
Op zoek naar alternatieven
'Volgend jaar is een overgangsjaar waarin de U17-competitie nog gewoon gemengd plaatsvindt', vertelt Wouter Georges van de zwembond. Hij benadrukt ook dat meisjes vanaf 15 al met de volwassen dames kunnen spelen, al is dat misschien geen oplossing als er in hun club geen damesteam is.
'Het klopt dat we beslist hebben dat meisjes niet meer met de volwassen heren, reserven of senioren, mogen samenspelen. Maar dat is al eind maart beslist. Er is dus geen sprake van schriftvervalsing', aldus de secretaris-generaal van de zwembond. 'In het overgangsjaar zullen we op zoek gaan naar een oplossing voor de meisjes van de U17. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat we de leeftijdgsgroep juniores, dat zijn meisjes van 18 en 19, samenvoegen met de U17. Of we zoeken bereidwillige clubs om een volwaardige dames- en meisjescompetitie op te richten. Dat zijn alternatieven die we allemaal zullen onderzoeken.'