Supersnelle evolutie
De afgelopen jaren komt de ontwikkeling van de ‘smart’ home in een enorme stroomversnelling. Er verschijnen opeens allerlei apparaten die zaken in het huis automatisch regelen en bewoners meer controle geven via apps. Een mooi voorbeeld zijn de Hue-lampen van Philips. Tien jaar geleden zou niemand hebben geloofd dat er aan verlichting veel innovatiefs was. Je drukte op een schakelaar en het licht ging aan. En dan verschenen WiFi-lampen die je vanaf een app op je smartphone bedient en zelfs van kleur laat veranderen. “Een gimmick”, zeiden sommigen toen, maar die zagen niet het volle potentieel. Want wat apparaten als WiFi-lampen boven het gadget-niveau tillen, is dat ze de deur openen naar nieuwe toepassingen. Verlichting aanpassen naargelang een activiteit bijvoorbeeld, maar ook het automatisch uitschakelen van lampen die anders zouden blijven branden. Denk maar aan de verlichting in de badkamer of wc, die zeker in huizen waar jonge kinderen vertoeven vaak heel de dag aanstaan. Het is meteen al een voorbeeld van hoe ‘smart’ kostenbesparend en groen kan zijn.
Verwarmen op jouw maat
Niet alle smarttoestellen leveren een grote kostenbesparing op. Dat is logisch. Verlichting met led-lampen bijvoorbeeld, kost betrekkelijk weinig en de realiseerbare besparing is dus relatief klein. Anders is het gesteld met het energieverbruik om je woning te verwarmen, wat toch een significante hap neemt uit het gezinsbudget.
Net op tijd
Een slimme thermostaat zoals boxx van ENGIE Electrabel leidt wel naar een stevige kostendaling, tot 20 procent. Hoe? Er wordt intelligenter verwarmd, door rekening te houden met de karakteristieken van je woning maar ook met parameters als het weer én jouw gedrag. Zo wordt er komaf gemaakt met het verwarmen van een woning als niemand thuis is. Ook het onnodig vroeg starten met verwarmen (het zogenaamde voorverwarmen) om een gewenste temperatuur te bereiken is verleden tijd. Bij klassieke thermostaten hebben veel mensen ingesteld dat de verwarming begint te draaien ver voor het moment dat het nodig is. Ze weten immers niet hoelang het duurt om de woning op temperatuur te krijgen. boxx leert hoeveel tijd er effectief nodig is en schakelt de verwarming net op het juiste moment in.
Informatie en controle
Thermostaten zijn dikwijls niet optimaal ingesteld. Er zijn bijvoorbeeld maar één of twee programma’s die werken met een timer, heel het jaar door. Bij een intelligentere thermostaat heb je meer controle en is het programmeren eenvoudig. Via het aanraakscherm of de app pas je de temperatuur op een paar seconden aan. Uniek aan boxx is dat je inzicht krijgt in het actuele gas- én stroomverbruik, zodat je meteen kunt ontdekken welke toestellen veel elektriciteit verbruiken.
Win-win
De conclusie is snel gemaakt: een intelligente thermostaat zoals boxx levert niets dan voordelen op. Je verbruik daalt, je verwarmt efficiënter en het comfortgehalte neemt toe.