Voor het eerst is een publieke demonstratie gegeven van wat de Hyperloop moet worden, een futuristisch hogesnelheidstransportsysteem.

Bij de eerste test van het aandrijfsysteem in de woestijn van Nevada versnelde het toestel tot 187 km/uur in 1,1 seconden. Op de testsite zijn ook al verschillende gigantische buizen gebouwd.

Het systeem gebruikt zwevende capsules die met elektriciteit en magneten weinig weerstand ondervinden. Ze zijn ontworpen om sneller dan 1.120 km/u te gaan.

Tesla-oprichter Elon Musk stelde het concept in 2013 voor en riep andere bedrijven op om de Hyperloop te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om passagiers via buizen met een hoge snelheid te laten reizen.

Eerste Hyperloop-systeem getest in woestijn
Foto: REUTERS

Binnen vijf jaar moeten mensen zo in dertig minuten van Los Angeles naar San Francisco kunnen gaan. Althans dat hopen de initiatiefnemers.

Brogan BamBrogan, een ingenieur die het bedrijf Hyperloop One mee oprichtte, noemt de test een grote stap. Maar de ontwikkelaars moeten nog heel wat obstakels overwinnen tot de Hyperloop realiteit wordt, waaronder vergunningen.

Daarom is niet iedereen overtuigd van de haalbaarheid van het project. ‘Ik denk dat de Hyperloop kan gebouwd worden’, zegt de wiskundige Alon Levy. ‘Maar het laten werken kost veel meer dan de makers denken, en veel meer dan een gewone hogesnelheidslijn.’