PORTRET. Michel Temer, de man die nu Brazilië leidt
Foto: EPA

Vicepresident Michel Temer mag Dilma Rousseff vervangen tijdens haar schorsing van zes maanden. Zal hij Brazilië verder verdelen of herenigen?

Voor wie in Brazilië hunkert naar verandering, vertegenwoordigt Michel Temer (75) de vaderlandse redding. Anderen, die meer bezorgd zijn om de toestand van de fragiele democratie, verdenken hem ervan zonet een machtsgreep te hebben verricht. Maar wie is Michel Temer, die tijdelijk het roer overneemt van Dilma Rousseff, als president van Brazilië?

Hij oogt als een deftige, wat grijze en saaie bankier of advocaat. Maar een koorknaap is Temer hoegenaamd niet. Al drie huwelijken heeft de man op zijn conto. Zijn huidige vrouw Marcela is meer dan veertig jaar jonger en plaatst hem letterlijk in haar schaduw: ze is een stuk langer. De vroegere schoonheidskoningin is zijn grootste supporter, zo heeft ze zijn naam in haar hals laten tatoeëren. Temer is de jongste zoon van christelijke Libanezen, die in de jaren twintig naar Sao Paolo zijn geëmigreerd. Temer ging rechten studeren en koos daarna voor een politieke carrière. Hij schopte het tot leider van de centrumpartij PMDB, die de grootste zou worden in het Braziliaanse Congres. Toen Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij in 2011 verkozen werd tot president van Brazilië, werd hij haar vicepresident.

Vorig jaar kwam er flink wat spanning op de lijn tussen Rousseff en Temer toen een gênante brief lekte waarin Temer zeurde dat de president hem en zijn partij buiten de besluitvorming wou houden. Temer bestempelde zichzelf als een ‘decoratieve vicepresident’.

Met Temer op de stoel van Rousseff blijft de politieke toekomst van Brazilië erg onzeker. Zal hij de Brazilianen weer kunnen verenigen of het land verder verdelen? In elk geval moet hij snel met een kabinet komen. De financiële markten hopen vooral dat hij het begrotingstekort indijkt en eindelijk economische groei brengt.

Komt Rousseff na haar schorsing niet terug als president, dan lijkt het waarschijnlijk dat Temer de rit uitzit tot de verkiezingen van 2018. Of houdt hij het ook zolang niet uit? Temer wordt eveneens genoemd in verschillende corruptiedossiers en er hangt hem eveneens een afzettingsprocedure boven het hoofd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in