De bagagehandelaars bij Aviapartner legden gisteren de luchthaven van Zaventem alweer volledig stil. Er was pas meegedeeld dat de aanslagen de luchthaven al zo’n 80 à 90 miljoen euro omzet hadden gekost. De ceo van de luchthaven, Arnaud Feist, reageert verbolgen: ‘Ik vrees voor de geloofwaardigheid van onze luchthaven en die van ons land.’ Ook Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, hoopt dat de acties nu voorbij zijn.

‘Toen ik vanochtend het nieuws hoorde, was mijn eerste reactie: “Het is toch niet waar?”’, schrijft Feist, die over de precieze oorzaken van het conflict niets kan meedelen. ‘Ik wil dialoog. Wie er ook gelijk heeft in deze zaak, ik wil een pro-actief sociaal overleg. Misschien heeft de agitatie te maken met de nakende sociale verkiezingen?’

'Kapot' 

Feist vreest voor nieuwe acties, die schadelijk zijn voor de geloofwaardigheid van de luchthaven, en die van België. ‘Luchtvaartmaatschappijen lachen hier niet mee. Staking lijkt te volgen op staking. Ik hoop dat er een oplossing kan worden gevonden voor die sociale conflicten. Anders gaat de luchthaven op een bepaald moment kapot’, zegt Feist. Hij benadrukt dat de luchtvaartmaatschappijen steeds meer zullen aarzelen om nog in Zaventem te blijven.

De ceo spoort het personeel aan om zich te herpakken: ‘Misschien heeft de luchtvaartgemeenschap wel behoefte aan een sterk signaal, een call to action om er na de moeilijke periode na de aanslagen volledig voor te gaan?’

Begrip

De actie bij Aviapartner bleef al bij al beperkt in tijd en impact. Donderdagochtend was er sprake van weinig hinder. De voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport is opgelucht dat de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner snel is afgehandeld en de luchthaven terug volledig operationeel is.

'Dit keer kan ik begrip opbrengen voor de argumenten van het personeel, maar het moet nu gedaan zijn met al die stakingen', luidt de reactie van Descheemaecker in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in