Erfgenamen Jef Geeraerts naar de rechtbank
Foto: MH

De drie kinderen uit Jef Geeraerts’ eerste huwelijk beginnen een proces tegen het echtpaar Erwin Mortier en Lieven Vandenhaute.

Ze vinden dat de ­erfenis van hun vader op de lange baan geschoven wordt, en dat er onregelmatigheden gebeurd zijn met schattingen en schenkingen aan Mortier en Vandenhaute. De schrijver en de radiomaker waren nauw bevriend met Geeraerts en zijn tweede vrouw Eleonore. Zij werden eigenaar van het huis dat Geeraerts in Drongen bewoonde.

De kinderen die, net als hun moeder, in de jaren 60 in de steek gelaten werden, eisen al maanden hun rechtmatig deel van de erfenis op. ‘Tot nu bekwamen we nog niet wat ons toekomt’, lieten ze gisteren weten. Ze wachten op hun deel van de levensverzekering van 150.000 euro die Geeraerts op naam van Mortier afsloot.

‘Waardevolle inboedel’

Ze betwisten dat de ‘waardevolle inboedel’ van Geeraerts’ huis voor 3.000 euro naar Mortier en Vandenhaute zou gaan. En ze zijn het niet eens met de waardebepaling van de Stichting Jef Geeraerts, die het werk van hun vader beheert en door hem opgericht werd met Mortier en Vandenhaute.

‘De financiële nalatenschap van Geeraerts bedraagt niet alleen veel minder dan die van een doorsnee Vlaams gezin, ze wordt ook volledig geblokkeerd door derden die halsstarrig vasthouden aan datgene wat ze vroeger hebben “gekregen”’, aldus Ilse Geeraerts.

De klacht komt precies één jaar na de dood van Geeraerts. Mortier en Vandenhaute ontkennen alle aantijgingen.

Vandaag verspreidt het Letterenhuis een persbericht over het archief van Geeraerts, dat De Standaard al kon inkijken. Het bevat alles van literaire en historische waarde uit het huis in Drongen, de inboedel die volgens de wilsbeschikking van de schrijver aan het museum in Antwerpen overgedragen moest worden. Het gaat om handschriften, onder meer een onafgewerkte roman, brieven, werken van bevriende kunstenaars, reissouvenirs en objecten. De verzekerde waarde is 100.000 euro, volgens het Antwerpse stadsbestuur, dat de schenking in januari van dit jaar aanvaardde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in