Topman spoorwegpolitie kreeg mail over sluiting metronet in persoonlijke mailbox
Foto: Marija Ivoninaite/afp

De topman van de Brusselse spoorwegpolitie kreeg net voor de ontploffing in Maalbeek een mail met het bericht dat de Brusselse metro dicht moest. De mail was echter naar zijn persoonlijke mailbox gestuurd, waardoor hij hem pas later zag. Maar sowieso was het toen al te laat, klonk het woensdag in de parlementaire onderzoekscommissie.

De mail van de Directie van de Operaties Bestuurlijke Politie (DAO) kwam aan om 9u07, dus vier minuten voor de ontploffing in Maalbeek, verduidelijkte diensthoofd Jo Decuyper van de Brusselse spoorwegpolitie. Het bericht ging over de sluiting van de metro, de afkondiging van het federale rampenplan en het dreigingsniveau 4 voor de metro, stations, luchthavens, nucleaire sites, ...

Dat de mail naar zijn persoonlijk adres was gestuurd, maakte echter dat Decuyper hem niet meteen las. “Op dat moment zit ik uiteraard niet aan mijn computer.” Intussen is al afgesproken dat dit anders en beter moet. Die mails moeten naar de functionele mailboxen.

In dit geval had het echter geen enkel verschil gemaakt, beklemtoonde de politieman. “Had ik een knop gehad om alles plat te leggen en te evacueren - wat uiteraard niet bestaat - dan nog ging het niet te voorkomen zijn.”

De zelfmoordterrorist was om 8u50 al in metrostation Pétillon, zo bleek uit de beelden. Om 9u07, op het moment dat de mail binnenliep, was hij ter hoogte van station Merode. “Dat is het diepste station, min negentien meter, met enorm lange, smalle roltrappen en smalle sporen”, merkte Decuyper voorts op.

Nog volgens de topman van de Brusselse spoorwegpolitie werd de MIVB om 8.20 uur formeel verwittigd over de ontploffingen op Brussels Airport. Iets wat mogelijk van belang kan zijn in de zoektocht naar duidelijkheid over de vraag of het metronet sneller had kunnen sluiten. Of in dat bericht ook al sprake was van terreur, kon Decuyper echter niet kwijt.