Proximus pakt uit met 4,5G-netwerk
Foto: BELGA

Telecomoperator Proximus heeft woensdag een opvolger van het 4G-netwerk voorgesteld: 4,5G. Bovendien komt het bedrijf naar buiten met 'VoLTE', een project dat het mogelijk maakt om via 4G te bellen en tegelijkertijd te surfen op het netwerk.

In 2012 kwam Proximus op de proppen met 4G, in 2014 kwam het effectief op de markt. Tot dit jaar is dit het snelste netwerk dat beschikbaar is. Nu stelt het bedrijf een nieuwe stap voor: het 4,5G-netwerk.

Omdat 5G pas tegen 2020 wordt verwacht, maakten Proximus en Huawei werk van de 4,5G-technologie. Wie hiervan gebruik zal maken, kan een netwerksnelheid bekomen van 1,1Gb per seconde. De netwerksnelheid van 4G+ bedraagt 225 MB per seconde. 

De provider denkt dat dit netwerk het streamen van 2K en 4K-video en ook virtual reality mogelijk kan maken. Maar wat de effectieve verwezenlijkingen van het 4,5G-netwerk zullen zijn, wordt pas merkbaar als er compatibele toestellen op de markt zijn, en die worden pas ten vroegste tegen het einde van dit jaar verwacht.

Bellen via 4G

Daarnaast komt het telecombedrijf naar buiten met een nieuwe manier van bellen: via 4G. Na de zomer zullen kranten van het netwerk gebruik kunnen maken van VoLTE. Klanten kunnen dan met een aangepast toestel via het 4G-netwerk bellen. 'De bedoeling van VoLTE is dat oproepen sneller worden gemaakt, dat de gesprekken 'glashelder' worden en dat er ook nog kan gesurft worden terwijl men belt', aldus Geert Standaert, technologiedirecteur van Proximus. 

Proximus-klanten met een aangepast toestel zullen automatisch worden overgeschakeld op VoLTE.