Deze landen stoten door naar Eurosong-finale
Foto: AP

De eerste halve finale van Eurosong zit erop, en kent weinig verrassingen. De volgende landen zijn al zeker van de finale, of zijn uitgeschakeld. Donderdag is Laura Tesoro aan de beurt.

1. Finland - Sandhja - Sing it Away

De Finse Sandhja had de eer en het genoegen om Eurosong 2016 op gang te trappen. Echt toonvast klonk het ook allemaal niet. Wél spectaculair was de haarsnit van Sandhja, die gelukkig de aandacht kon afleiden van de lichtblauwe overall waarmee Finland de kijkers hoopte te overtuigen.

Verdict: Uitgeschakeld

2. Griekenland - Argo - Utopian Land

De Grieken meenden het wel degelijk: geen vrijblijvend liedje over de liefde, maar over ernstige thema’s zoals de vluchtelingencrisis en de Grexit.

Verdict: Uitgeschakeld

3. Moldavië - Lidia Isac - Falling Stars

Lidia deed het niet alleen. Geen legertje dansers of decoratieve trommelaars op de achtergrond, wel kreeg ze de hulp van een dansende astronaut met een pak van zilverpapier. Zelf had ze een kleedje aan waar ze stukken van een spiegel had aangehangen. Een klassieke truc: door een gek kostuum of opvallende act proberen de aandacht af te leiden van de muziek.

Verdict: Uitgeschakeld

4. Hongarije - Freddie - Pioneer

Freddie is het prototype van de ruwe bolster, blanke pit. Hij ziet er stoer uit met zijn gescheurde jeansbroek en warrig kapsel, maar zijn liedje is eerder een zoete ballad. Wél met een aanstekelijk fluitdeuntje en meezingbaar refreintje.

Verdict: Naar de finale

5. Kroatië - Nina Kraljic - Lighthouse

Nina droeg een kleed dat ze geen tweede keer zal kunnen aandoen. En waar ze ook amper in kon bewegen: een kruising tussen een plastic boom en een spinnenweb. Dat leek ze halverwege ook door te hebben, waarop ze de helft van haar kleed achterwege liet. Wel een sterke stem en een krachtig nummer.

Verdict: Naar de finale

6. Nederland - Douwe Bob - Slow Down

Ook Douwe Bob had een Boodschap voor de mensheid: we leven veel te snel en af en toe zouden we het beter wat kalmer aan doen. De singer-songwriter neemt zijn eigen advies ter harte, want midden in de song doet hij tien seconden lang helemaal niks. Voor de rest weinig toeters en bellen, maar een act die het gewoon moet hebben van de muziek: een leuk deuntje dat er best mag zijn.

Verdict: Naar de finale

7. Armenië - Iveta Mukuchyan - Love Wave

Iveta mag er best zijn en haar act is ook visueel interessant: met veel vuurwerk en special effects. Een krachtig nummer met een vleugje Oosterse klanken én goed gezongen. Meer moet dat soms niet zijn.

Verdict: Naar de finale

8. San Marino - Serhat - I Didn’t Know

Een beetje Belgisch, want met een Waalse achtergrondzangeres. Serhat begint zijn nummer met een lage parlando, maar al snel neemt een dreunende beat de overhand.

Verdict: Uitgeschakeld

9. Rusland - Sergey Lazarov - You’re The Only One

Een absolute topfavoriet voor de eindzege, en dat is niet helemaal onterecht. Een verbluffende en spectaculaire act die Sergey letterlijk vleugels geeft en ook het nummer mag er gerust zijn. Eentje om in de gaten te houden.

Verdict: Naar de finale

10. Tsjechië - Gabriela Guncíkovál - Stand

Gabriela had een trouwkleed aangetrokken voor haar nummer - een krachtige ballad die er best mag wezen. Een act die het vooral moet hebben van de muziek, al komen haar lange haren op het einde van het nummer plots los. Goed gezongen en eentje die wel eens hoog zou kunnen eindigen.

Verdict: Naar de finale

11. Cyprus - Minus One - Alter Ego

Rockgitaren, een zanger die er beetje eng uitziet en muzikanten die hun ding doen in een kooi. Zoiets hadden we nog niet gezien in de eerste halve finale, en misschien hopen de bad boys van Cyprus op die manier op te vallen. Waarschijnlijk moeten we het wolvengehuil op de het einde van het nummer ook vanuit die filosofie zien.

Verdict: Naar de finale

12. Oostenrijk - ZOË - Loin d’ici

Een beetje verwarrend, een Frans nummer van de Oostenrijkers, maar de lieftallige Zoë heeft best wel een leuk nummer en ze kan het gelukkig nog zingen ook. Geschreven samen met haar papa, al was die niet te bespeuren op het podium. En het begint een trend te worden: ook Zoë had voor een trouwkleed gekozen, deze keer in het roze.

Verdict: Naar de finale

13. Estland - Jüri Pootsmann - Play

Hij lijkt nog minderjarig, maar toch zingt hij met een zwoele, lage stem. Strak in het pak, dat dan weer wel, al is het niet meteen een opvallende outfit. Ook de ‘act’ met de speelkaart is niet meteen onvergetelijk.

Verdict: Uitgeschakeld

14. Azerbeidzjan - Samra - Miracle

Een knappe verschijning in een jumpsuit van blinkend goud. Samra wil het duidelijk niet alleen maar van de muziek hebben, en dat was misschien geen slecht idee. Want ‘Miracle’ is niet meteen een topnummer.

Verdict: Naar de finale

15. Montenegro - Highway - Real Thing

Een rocknummer dat toch een meezinger is. Real Thing roept vage herinneringen op aan de rockmuziek van de jaren negentig, maar dan in een afgelikte Eurosong-versie. De gitaarriff blijft hangen, en om het toch een beetje visueel interessant te maken, hadden ze er een schaars geklede danseres bij gehaald. Wellicht iets te weinig vlot verteerbaar om echt potten te breken.

Verdict: Uitgeschakeld

16. IJsland - Greta Salóme - Hear Them Calling

Greta vond haar lederen kleed blijkbaar niet zo mooi, want ze heeft het helemaal in frutsels geknipt. IJsland stuurde Greta alleen het podium op, maar haar nummer bleef toch overeind. En ze kan zingen.

Verdict: Uitgeschakeld

17. Bosnië & Herzegovina - Deen & Dala ft. Ana Rucner & Jala - Ljubav je

Een heel lange naam en ook heel veel volk op het podium. En blijkbaar moet het daar behoorlijk koud zijn op een podium van Eurosong, want de muzikanten en dansers hadden allemaal een isolatiedekentje gekregen. Wellicht zit er ook een diepere betekenis in de prikkeldraad tussen de zanger en de zangeres, maar we snapten het niet meteen. Halverwege het nummer komt ook een rapper zijn ding doen, maar die kon het nummer niet echt redden.

Verdict: Uitgeschakeld

18. Malta - Ira Losco - Walk On Water

Het nummer van Ira heeft dezelfde titel als de wereldhit van Regi en Milk Inc., maar voorts hebben de liedjes weinig gemeen met elkaar. Al mag Ira’s Walk on Water er ook best zijn. Alweer veel glitter in de jurk, maar het blijft natuurlijk het Eurosongfestival. De bookmakers schatten haar kansen redelijk hoog in en we snappen wel waarom.

Verdict: Naar de finale