Wie zit er achter verzekeringsreus Anbang?

Nieuwe twijfels over Chinese koper Nagelmackers en Fidea

De groeiende ketting aan miljardenovernames door megaconcern Anbang heeft de argwaan gewekt van de Chinese toezichthouder.

Wie zit er eigenlijk achter de Chinese Anbang Insurance Group? Na de Amerikaanse autoriteiten, willen ook de Chinese verzekeringsautoriteiten dat wel eens weten. De eigenaar van onder meer Fidea en Nagelmackers in België moet binnenkort de boeken openen voor de onderzoekers van de Chinese verzekeringswaakhond CRIC.

Volgens het economisch weekblad Caixin en het persagentschap Bloomberg wil deze inspectiedienst voor de verzekeringssector ‘de echte situatie’ bij het particuliere Anbang (30.000 werknemers, 124 miljard dollar bezittingen) doorgronden. Anbang wilde gisteren niet reageren.

Het verzekeringsbedrijf uit Peking heeft de laatste jaren veel internationale overnames gedaan. Zo kocht het concern in maart Strategic Hotels & Resorts voor 6,5 miljard dollar. Het scheelde weinig of ook hotelketen Starwood was voor 14 miljard eigendom van Anbang geworden.

Vorig jaar kwamen het Nederlandse Vivat en de Amerikaanse verzekeraar Fidelity & Guaranty Life in handen van het Chinese bedrijf. Een jaar eerder kocht het concern de Belgische bankactiviteiten van Delta Lloyd (omgedoopt tot Nagelmackers), de Belgische verzekeraar Fidea en het Amerikaanse Waldorf Astoria hotel in New York. Laatstgenoemde overname was aanleiding voor de Amerikaanse autoriteiten om Anbang al een eerste keer onder de loep te nemen (DS 17 december 2014) want in dat hotel logeren veel staatshoofden die deelnemen aan de jaarvergadering van de VN.

De sterke man achter de Chinese verzekeraar Anbang is stichter en voorzitter Wu Xiaohui, die in 2004 vanuit het niets zijn bedrijf opstartte en tien jaar later aan het hoofd staat van een verzekeraar met 20 miljoen klanten en liefst 700 miljard yuan (114 miljard dollar) aan activa op de balans.

Bij de manier waarop die groei er kwam, worden al langer vraagtekens gezet. Critici twijfelen over de financiële draagkracht van Anbang, dat te weinig in zijn verzekeringsactiviteiten zou investeren en te veel zou teren op riskante investeringen. De lijst van aandeelhouders van Anbang is niet volledig bekend – enkel de staatsbedrijven SAIC Motor en oliereus Sinopec worden vaak genoemd.

Geleend kapitaal?

Sommigen vrezen daarom dat Anbang zijn overnames vooral financiert met geleend kapitaal, want daarvoor zit Wu in een ideale positie. Hij is namelijk getrouwd met de kleindochter van Deng Xiaoping, de Chinese leider die tussen 1978 en 1992 het communistische land grondig hervormde. Waardoor hij makkelijker dan anderen extern kapitaal kan aantrekken.

Critici twijfelen aan de financiële draagkracht van de Chinese verzekeringsreus Anbang

Niet te missen