Braziliaanse regering wil afzetting Rousseff nog tegenhouden
Foto: AFP

De Braziliaanse regering wil met een bezwaarschrift voor het Hof van Cassatie de afzetting van presidente Dilma Rousseff op het laatste ogenblik nog voorkomen. De petitie was vooral gericht tegen de al eerder afgezette parlementsvoorzitter Eduardo Cunha, berichtte het portaal Folha de S. Paulo. Cunha was wegens belemmering van het onderzoek naar corruptie tegen hem door het Hof van Cassatie geschorst. Hij had de impeachmentprocedure tegen Rousseff met handigheidjes en partijdigheid geforceerd.

De regering stelt wegens de beschuldigingen tegen Cunha en zijn afzetting de wettigheid van de procedure in vraag. Hij zou vijf miljoen dollar smeergeld opgestreken hebben en in Zwitserland hebben gedeponeerd.

Rousseff wordt ervan beticht de begrotingsbalans kunstmatig opgeschoond te hebben. Bij een meerderheid van 41 van de 81 senatoren in de Senaat wordt ze onmiddellijk geschorst. Dan moet vicepresident Michel Temer van de Partij van de Democratische Beweging (PMDB) de uitvoerende zaken overnemen. In de periode van de schorsing moeten de beschuldigingen tegen Rousseff juridisch onderzocht worden. In de herfst zou ze dan definitief uit haar ambt ontheven kunnen worden.