Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt heeft een oproep gelanceerd om de Duitse uitgever Mathias Döpfner te steunen in diens geschil met de Turkse president Erdogan. ‘Satire is toegelaten in Europa’, zegt Verhofstadt.

De Belgische oud-premier herhaalde de steunbetuiging van Döpfner aan satiricus Jan Böhmermann. ‘Als Erdogan consequent is, moet hij nu ook klacht indienen tegen mij.’

Maandag raakte bekend dat Erdogan een kort geding heeft ingespannen tegen Döpfner. De ceo van het Springerconcern had in een open brief partij gekozen voor het door de Turkse president gewraakte spotdicht van Böhmermann. ‘Ik vind je gedicht geslaagd. Ik heb hard moeten lachen’, zo schreef Döpfner. In een postscriptum voegde hij toe: ‘Ik wil me voorzichtigheidshalve bij alle formuleringen inhoudelijk en volledig aansluiten en mij er in elke juridische vorm achter scharen’.

‘Erdogan kan onmogelijk iedereen vervolgen’

Dinsdag herhaalde Verhofstadt in het Europees Parlement op zijn beurt de woorden van Döpfner. ‘Als Erdogan consequent is, moet hij nu ook klacht tegen mij indienen.’ De liberale fractieleider riep iedereen op om hetzelfde te doen. ‘Dit is de beste manier om te reageren op wat er gebeurt. Erdogan kan onmogelijk iedereen vervolgen.’

Het Europese halfrond maakte dinsdag nogmaals duidelijk dat het geen opheffing van de visumplicht voor Turkije zal goedkeuren als Ankara niet voldoet aan alle 72 criteria. De fractieleiders beklemtoonden met name dat Erdogan zijn terrorismewetten moet aanpassen.

Het zijn de Europarlementsleden en de lidstaten die een opheffing van de visumplicht moeten goedkeuren. De controversiële stap was Ankara in het vooruitzicht gesteld in het kader van het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije. Eind juni zou de beslissing moeten vallen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig