Na twee tragische klimseizoenen hebben negen sherpa's de top van de Mount Everest bereikt. Zo'n driehonderd klimmers wachten intussen op hun kans.

Woensdagavond bereikten ze de top van 8.850 meter hoog. De top bereiken duurde veel langer dan voorzien door moeilijke klimomstandigheden.De sherpa's werken voor de expeditieteams: ze maken de touwen op voorhand vast en dragen materiaal. 

De verschillende teams op de berg, met zo'n driehonderd klimmers, wachten op goede weersomstandigheden om de top van de 8.850 meter hoge berg te bereiken via de zuidelijke route.

De voorbije twee jaar werd de Nepalese klimroute door tragedies getroffen. In 2014 kamen 16 sherpa’s om in een lawine. Na de zware aardbeving van vorig jaar waarbij 9.000 mensen omkwamen raasde een lawine over het basiskamp. Achttien klimmers en sherpa’s kwamen om.

In 2013 bereikten nog bijna 700 mensen de top. Gidsen rekenen klimmers tienduizenden dollars aan om de levensgevaarlijke klim te maken. Tot nu toe is het klimseizoen zonder noemenswaardige incidenten verlopen. 

In september moest de 33-jarige Japanner Nobukazu Kuriki zijn poging opgeven door hevige wind en sneeuwval op 8.150 meter. In 2014 was de 40-jarige Chinese vrouw Wang Jing de enige persoon die de Everest beklom, maar zij zou een helikopter genomen hebben over een moeilijk deel van de beklimming.

De ervaren klimmer Alan Arnette brengt verslag uit:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in