Selfies aan het Atomium binnenkort legaal
Foto: AP

Een selfie maken aan het Atomium of een foto nemen van het Centraal Station in Brussel? Weldra zal het ook zonder juridische kopzorgen kunnen. De Kamercommissie Bedrijfsleven is zo goed als klaar met de invoering van de zogenaamde ‘panoramavrijheid’.

Het wetsvoorstel van Open Vld werd dinsdag al een eerste keer gestemd, maar op aandringen van de PS volgt nog een tweede lezing. Met regeringspartijen CD&V en N-VA als co-auteurs lijdt het echter geen twijfel dat de tekst snel finaal groen licht zal krijgen.

Concreet past het voorstel een mouw aan het wat bizarre verbod op foto’s van auteursrechtelijk beschermde gebouwen of kunstwerken, zelfs al staan ze permanent op een openbare plaats. Het beroemdste voorbeeld is het Atomium, waarvan de erfgenamen van ontwerper André Waterkeyn het auteursrecht op alle afbeeldingen in handen hebben. Maar ook de gebouwen van Victor Horta bijvoorbeeld, zoals het Centraal Station, of de reusachtige kever op een naald van Jan Fabre in Leuven.

Niet meer van deze tijd, oordeelden Open Vld’ers Frank Wilrycx en Patricia Ceysens vorige zomer. ‘De vrijheid van het individu om foto’s te nemen in de publieke ruimte moet volgens ons primeren op de auteursrechtelijke bescherming van kunstwerken en gebouwen op openbaar domein’, argumenteren zij. ‘Dat is de logica zelve, te meer omdat de kunstwerken doorgaans met publieke middelen werden aangekocht en het de bedoeling is dat zij daar permanent blijven.’

Concreet voorziet het voorstel dat iedereen volop plaatjes mag schieten en die mag delen op sociale media, publiceren in een boek of op het internet. Wel moet het gaan om werken die permanent in het openbaar domein aanwezig zijn. Een kunstwerk in een museum kan dus niet. En het moet gaan om een reproductie van het werk zoals het zich in de natuurlijke omgeving bevindt. Een modeltekening van het Atomium gebruiken, valt dus evenmin onder de nieuwe regels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig