Recordbedrag ingezameld voor nieuwe moskee Sint-Niklaas
De moskee werd bedolven onder giften (Ouchan staat links op de foto) Foto: Barak Allahfiekoum voor El-Houda

Een benefietactie voor een nieuwe moskee en gemeenschapscentrum in Sint-Niklaas heeft meer dan één miljoen euro opgeleverd, een record. Het nieuwe gebouw moet twee keer zo groot worden als het vorige en wil met grote ramen vooral de nadruk leggen op een sfeer van openheid.

De plannen voor de nieuwe El-Houdamoskee in Sint-Niklaas liggen al even op tafel, maar de nodige 2,5 miljoen euro ontbrak nog. Omdat daar geen subsidies voor zijn, werd gerekend op vrije giften van de moslimgemeenschap.

De teller stond al op 1,8 miljoen euro, onder meer dankzij de zeshonderd gezinnen die aangesloten zijn bij de moskee en 2.000 euro hebben geschonken om de nieuwbouw te financieren. Om het resterende bedrag op te halen werd de voorbije dagen een benefietactie georganiseerd door de vzw achter de moskee, het Marokkaans Cultureel en Islamitisch Centrum. Die deed het met een opbrengt van meer dan één miljoen euro nog beter dan verwacht.

'We hadden een streefdoel van 500.000 euro, maar na de eerste avond hadden we die grens al bijna bereikt', aldus Younes Ouchan, woordvoerder van El-Houda. Uiteindelijk werden slechts een handvol zaken geveild. Het geld werd voornamelijk binnengehaald door giften van betrokkenen, zoals gouden juwelen.

Die komen niet alleen van Sint-Niklazenaren maar ook van hun vrienden en familie uit buurlanden zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk. 'Gezinnen die hun volste vertrouwen willen uiten via financiële bijdragen omdat men collectief gelooft in het positieve verhaal van dit gemeenschapscentrum.'

Nieuwe moskee in 2018

Ouchan benadrukt wel dat er veel beloftes zijn gedaan, waardoor de concrete opbrengst van het benefiet nog niet duidelijk is, maar er is wel al voldoende geld binnengehaald zodat eindelijk met de bouw van het nieuwe islamitische centrum kan worden aangevangen.

Nog deze maand wordt het oude afgebroken waarna meteen wordt gestart met de funderingen voor het ontwerp van de Antwerpse architect Fouad El Idrissi, waarvoor ook werd geluisterd naar de wensen van de lokale gemeenschap.

Recordbedrag ingezameld voor nieuwe moskee Sint-Niklaas

Daarbij werd vooral de nadruk gelegd op het creëren van een sfeer van openheid, door voor extra grote ramen te kiezen. De minaret werd niet achterwege gelaten en moet samen met de kerktoren in de straat een verwijzing zijn naar diversiteit en multiculturaliteit.

‘We willen een plek waar we onze culturele en religieuze vrijheden samen kunnen beleven, maar ook een plek waar het gemeenschapsgevoel wordt versterkt. Het nieuwe islamitische centrum moet een positieve meerwaarde zijn voor de gemeente’, aldus Ouchan.

Verwacht wordt dat het gemeenschapscentrum en de moskee, die dubbel zo groot worden als de vorige en waar ruim 700 leerlingen ook onderwijs kunnen krijgen, tegen voorjaar 2018 in gebruik zal kunnen worden genomen. ‘Omdat het huren van panden zeer moeilijk is, hebben we een grote tent aangekocht om die periode te overbruggen.’