Brusselse organisaties laten u proeven van wilde natuur
Foto: rr

Bent u een stadsmens met een grote passie voor natuur en heeft u al altijd eens willen weten hoe een echte wilde plant smaakt? Dan hoeft u helemaal niet ver te lopen. Donderdag wordt door verschillende organisaties, die zich bezighouden met gezond voedsel en voedselverspilling, een wandeling door de ongerepte natuur van Laken georganiseerd die u alles leert rond wilde eetbare planten.

‘Tussen twee straten in Laken ligt er een van Brussels laatste geheimen verborgen’, klinkt het. ‘Eatmosphere en Forest To Plate wil mensen de kans geven om deze plaats te bezoeken.’ Het gaat om een stuk onaangeroerde natuur van drie hectare groot die gelegen is tussen drie straten in Laken.

De twee organisaties willen de verschillende bezoekers wat bijbrengen over wilde natuur en de voordelen die eraan verbonden zijn. Daarom organiseren ze op 11 mei een wandeling in het natuurgebied, tussen 13 uur en 20 uur.

‘In de eerste plaats is het zeer ontspannend. Mensen komen tot rust in de natuur’, zegt Steven Desair van Eatmosphere. ‘We zijn volgens mij een beetje de voeling met de natuur verloren: kinderen spelen amper nog in het bos en volwassenen gaan er ook veel minder wandelen dan vroeger. Wij willen voornamelijk wat teruggaan naar de basis en het respect voor de natuur terugbrengen. En aantonen dat dit ook in de stad kan.’

Maar wat ook op de agenda staat is educatie omtrent wilde eetbare planten. ‘Wilde planten eten is heel gezond. Deze planten hebben namelijk nog al hun oorspronkelijke bestanddelen, wat culinaire planten niet hebben. Ook hebben ze een medicinale functie’, aldus Desair. Zo geeft Ben Brumagne, oprichter van de betrokken organisatie Forest To Plate, les aan apothekers en chef-koks over deze planten.

Waarom net die plaats als ontmoetingsplaats voor de activiteit dient, heeft te maken met het zogenaamde ‘HOP project’. In Brussel wordt er al een tijdje gewerkt aan plannen om het natuurgebied te vernietigen en er plaats te maken voor verschillende gebouwen. ‘Er is geen plaats meer voor minder natuur, zeker niet in dichtbevolkte steden als Brussel’, stelt Brumagne.