Alarmerende stijging aantal langdurig zieken
Foto: Photo News

Het aantal werknemers dat al langer dan een jaar ziek thuiszit, is nog nooit sterker gestegen dan vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex. De onderzoekers noemen de situatie ‘zeer alarmerend’.

Op een gemiddelde werkdag op een gemiddeld bedrijf in België zitten van de honderd werknemers zeven ziek thuis. Opmerkelijk: ongeveer drie van die zeven zijn al meer dan een jaar ziek. Dat aantal ‘zeer langdurig afwezigen’ stijgt alarmerend, zegt Securex, dat bedrijven helpt met hun personeelsbeleid.

‘Vorig jaar is hun aantal met veertien procent gestegen, dat is nooit eerder vertoond’, zegt Heidi Verlinden van Securex, dat het onderzoek voerde.

De stijging is des te opmerkelijker omdat ‘gewoon’ ziek zijn – van een paar dagen tot maximum een maand – niét toeneemt. Of toch niet spectaculair. De grootste groep van zieke werknemers zijn dus zij die echt helemaal ‘out’ zijn.

‘Het gaat vooral om oudere werknemers die het ritme niet meer aankunnen’, zegt Verlinden. ‘We moeten met z’n allen langer werken, en dat laat zich nu echt voelen. Vooral bij arbeiders: vanaf 55 jaar is één op de acht langdurig ziek. Boven de zestig loopt dat op door een kwart.

Belangrijkste reden: fysieke klachten als een slechte rug. Of psychische problemen, zoals chronische stress of een burn-out.

Nieuw traject

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt dat een nieuw ‘re-integratietraject’ moet helpen. Onder meer de VDAB, de werkgever en de arbeidsgeneesheer zullen samen een voorstel doen aan langdurig zieken voor aangepast werk. Om hen zo sneller van het ziekenfonds te halen. ‘Tegen de zomer kunnen die nieuwe regels in werking treden’, zegt Peeters.