Labour minder hard afgestraft dan voorspeld
Stemmen tellen in Londen. Foto: AP

De linkse Labourpartij is zoals verwacht de verliezer van de verkiezingen in Groot-Brittannië, maar houdt wel beter stand dan op voorhand werd verwacht. Daarnaast spelen de Schotse nationalisten thuis hun absolute meerderheid kwijt.

De lokale verkiezingen - door media omgedoopt tot ‘Super Thursday’ - werden beschouwd als een eerste test voor Jeremy Corbyn, die het voorzitterschap van Labour in de zomer van 2015 op zich nam. En uit de resultaten blijkt dat de linkse partijchef minder hard afgestraft wordt dan aanvankelijk werd gedacht.

Zelfs in het door de conservatieven gedomineerde zuiden van het land kan Labour standhouden in de bolwerken die ze eerder veroverd had. Labour moet dan wel zware verliezen verduren tegenover de vorige lokale verkiezingen in 2011 en 2012, maar tegenover de nationale parlementsverkiezingen van 2015, die voor Labour rampzalig waren, wint de partij wel opnieuw terrein. De conservatieve Tories doen het dan weer iets slechter dan vorig jaar.

Parlementslid voor Labour John Mann, een van de grootste critici van Corbyn binnen de partij, verklaarde aan de BBC dat zijn partij het ‘oké’ heeft gedaan, maar dat ze de conservatieve partij, die verzwakt is door interne conflicten, ‘eigenlijk had moeten verpletteren’.

Volgens BBC verliest Labour in Engeland tegenover 2012 gemiddeld 6 procent (22 zetels), maar blijft de partij wel de grootste. Volgens analisten verloren de conservatieven stemmen in het zuiden van Engeland, wat Labour in gemeenten in de regio’s van Crawley, Southampton, Norwich en Hastings stemmen kan opgeleverd hebben. UKIP wint 20 zetels, de Liberaal-Democraten 7 zetels en de conservatieven 4 zetels.

In Schotland speelde de Scottish Nationalist Party SNP de absolute meerderheid in het regionale parlement kwijt. De partij leverde tegenover de verkiezingen van 2011 zes zetels in, en behoudt er nu nog 63 van de 129. Voor Labour gaat de val in de Highlands gewoon voort: de sociaaldemocraten worden er als grootste oppositiepartij ingehaald door de Conservatieven.

Ondanks de uitslag had SNP-voorzitster Sturgeon, zelf herverkozen in Glasgow, het vrijdagochtend over een ‘historische overwinning’ wegens drie op een rij. Om een regering te vormen met een parlementsmeerderheid moet ze echter op zoek gaan naar een partner - vermoedelijk de Groenen. Dat giet koud water op de ambitie van de SNP om een tweede referendum over onafhankelijkheid te houden.

In Wales blijft Labour de grootste partij, met 29 van de 60 zitjes in het regionale parlement. Grote winnaar in de regio is de antimigranten- en anti-EU-partij UKIP, die vanuit het niets naar zeven zetels springt. Dat is volgens de partij ‘geschiedenis in de maak’.

De plaatselijke partij Plaid Cymru (PC) wint, met 20,5 procent van de stemmen, één zetel. De grootste verliezers zijn de Welshe Conservatieven (CON), die drie zetels verliezen - en er elf overhouden, en de Welshe Liberaal-Democraten (LD), die vier van hun vijf zetels moeten inleveren.

Plaatselijk Labour-premier Carwyn Jones zei dat de partij op zoek zal gaan naar een kleine coalitiepartner.

Opvolger Johnson?

Op het antwoord op de belangrijkste vraag na de verkiezingen is het wachten tot vrijdagavond. Om 18 uur weten we wie Boris Johnson opvolgt als burgemeester van Londen. De twee voornaamste kandidaten zijn Sadiq Khan van Labour en Zac Goldsmith van de Conservatives. De Conservatives hebben nu de touwtjes in handen, maar het is Khan die op kop stond in de peilingen.