Partijcongres versterkt de macht van Kim Jong-un
De 33-jarige Kim Jong-un zal bevestigd worden als partijleider en staatshoofd van Noord-Korea. Foto: AP

Voor het eerst in 36 jaar komt het partijcongres van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij vrijdag nog eens samen. Tijdens een strak georkestreerde ceremonie met veel luister zal de status van leider Kim Jong-un bevestigd worden. Waarnemers verwachten aankondigingen over nieuwe nucleaire testen en maatregelen die economische groei moeten stimuleren.

Duizenden partijleden verzamelen vrijdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang voor het zevende partijcongres van de regerende Arbeiderspartij. Speciaal voor de gelegenheid is de hoofdstad uitgedost met vlaggen en banners met communistische slogans. Inwoners van de hoofdstad legden ook bloemen op de centrale pleinen van de stad.

Het theater waar het gebeuren plaatsvindt is zo’n 80.000 vierkante meter groot en speciaal voor de gelegenheid bedekt met rode en gele doeken. Rood en geel zijn immers de partijkleuren. Ook grote foto’s van leider Kim Jong-il en zijn vader en grootvader die ook zijn voorgangers zijn als leider van de communistische staat, tooien het gebouw.

Wat er precies te gebeuren staat tijdens het eerste congres sinds 1980 is een goedbewaard geheim. Een honderdtal buitenlandse journalisten heeft toestemming om het evenement te verslaan, maar in de theaterzaal zelf zijn ze niet welkom.

Kroning

Kim Jong-un wordt tijdens het congres officieel benoemd tot partijleider, hoewel hij dat de facto al is sinds de dood van zijn vader in 2011. Sommige media spreken zelfs van de ‘kroning’ van Kim tot partijleider en staatshoofd. Ook zullen de partijleden een nieuw Centraal Comité verkiezen. Dat is het hoogste partijorgaan. Verder is het uitkijken wie Kim zal benoemen op belangrijke posten binnen de partij.

Waarnemers verwachten dat mensen die hem altijd trouw bleven, promotie kunnen verwachten. Kim is al een tijdje bezig met het reorganiseren van de partijtop. In 2013 liet hij zijn oom Chang Song-thaek, die een hoge functie binnen de partij had, executeren wegens landverraad. Het was Kim Jong-il, de vader en voorganger van Kim Jong-un, die hem benoemd had.

Hofhouding

Ook Kim Yo-jong, de vier jaar jongere zus van Kim Jong-un, zou een prominente rol kunnen krijgen in de hofhouding van Kim Jong-un. Ze studeerde samen met haar broer in Zwitserland en speelt nu al een grote rol in de propagandamachine van het regime. Ze kijkt streng toe op de beeldvorming van haar broer in de media.

Verder zou het ook kunnen dat Kim nieuwe nucleaire testen aankondigt. De vorige test in januari 2016 lokte strenge veroordelingen uit van de Verenigde Staten en buurland en aartsvijand Zuid-Korea. Het kernprogramma van Noord-Korea, dat in 2006 werd opgestart, is al langer een bron van bezorgdheid van de grootmachten. Ook China, lange tijd een bondgenoot van Noord-Korea, kant zich tegen de nucleaire capaciteit van Noord-Korea.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig