Oude fortuinen blijven veilig voor kaaimantaks
Foto: photo news
Kapitalen die in het verleden via een vennootschap in belastingparadijzen zijn verstopt, blijven veilig voor de kaaimantaks. Onbegrijpelijk, zo vindt SP.A, dat oproept om ook dit achterpoortje zo snel mogelijk te sluiten.

De kaaimantaks is een van de speerpunten van de regering-Michel in haar ijver voor een faire fiscaliteit. Ze laat de fiscus toe om door offshore-constructies heen kijken en de kapitalen die er zitten te belasten. 

Maar de doorkijkbelasting geldt alleen indien de Belgische belastingplichtige rechtstreeks participeert in de offshore-constructie. De wet voorziet niet dat er ook door zogenaamde 'dubbelstructuren' kan gekeken worden, waarbij iemand zijn geld in een belastingparadijs parkeert via bijvoorbeeld een Luxemburgse tussenvennootschap. Een constructie die volgens fiscalisten nochtans 'eerder regel dan uitzondering' is. Fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe spreekt van 'onzorgvuldig werk'.

'Geen achterpoortje maar een heuse boulevard'

Al wie nu snel zo'n tussenstructuur optrekt, kan dankzij de antimisbruikbepaling nog tegen de lamp lopen, maar al wie voor de start van de kaaimantaks zijn geld geparkeerd heeft via deze omweg, kan niet gevat worden via de kaaimantaks. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), dat er wel op wijst dat elke uitkering die de tussenstructuur uiteindelijk doet richting België wel belast wordt. Zolang het geld in het belastingsparadijs blijft, zit het evenwel veilig.

SP.A-kamerlid Peter Vanvelthoven trekt aan de alarmbel. 'Dit is geen achterpoortje maar een heuse boulevard.' Hij vreest dat net de gootste, en oudste vermorgens effectief via een tussenweg in belastingparadijzen zijn geparkeerd. De vraag is hoeveel van de 57 miljard euro aan activa in belastingparadijzen de kaaimantaks zo ontlopen. Die moet jaarlijks 460 miljoen euro opbrengen. 'We nodigen de minister uit om de achterpoort zo snel mogelijk te sluiten', besluit Vanvelthoven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in