De Heilig Bloedprocessie lokte donderdag een recordaantal van 60.000 toeschouwers naar Brugge. Twaalf praalwagens met scènes uit het Oude en Nieuwe Testament trokken door een zonovergoten binnenstad. Een jaar geleden moest door het slechte weer het evenement nog afgelast worden.

De praalwagen over de terechtstelling van Jezus door Pontius Pilatus was helemaal vernieuwd. Het paleis van Pilatus bleef open zodat de toeschouwers het hele tafereel kunnen zien. Voor en achter de wagen werd geacteerd.

De Romeinse overheersing wordt gevisualiseerd met de Romeinse adelaar aan de voorzijde en een laurierkrans aan de achterzijde van de wagen. Ook de wagen van het Paradijs en die van het kasteel van koning Herodes maakten door de afgelasting van vorig jaar voor het eerst deel uit van de processie.

Daarnaast werd ook het tafereel van de profeten herdacht en vernieuwd. Om meer actie te creëren zijn Mozes en David centraal geplaatst. In de scène wordt het joodse volk op weg naar het Beloofde Land berispt door Mozes. In het tweede deel luistert het volk naar de woorden van koning David.

Ten slotte werden ook 52 Romeinse soldaten letterlijk in een nieuw kleedje gestoken. Elke soldaat draagt een rode tuniek, sandalen, helm en harnas. De kostuums zijn gemaakt uit materialen die in de eerste eeuw na Christus gebruikt werden. De outfit van de Romeinse soldaten weegt in totaal maar liefst ruim 20 kilogram.

Record

Normaal trekt de processie een dikke 30.000 toeschouwers. In 2002 was Brugge Culturele Hoofdstad van Europa en waren er 40.000 kijklustigen.

‘De grote opkomst doet als organisatie enorm deugd. De Bruggelingen houden duidelijk van hun tradities. De nieuwe elementen zijn ook goed onthaald bij het publiek’, aldus Benoit Kervyn van de organisatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in