Restauratie op til voor Thermae Palace in Oostende
Foto: PETER MAENHOUDT

Het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen zullen door de stad Oostende en met steun van de Vlaamse overheid volledig gerestaureerd worden. Het project ‘Eau-Tel’ zou ongeveer 40 miljoen euro kosten en moet af zijn tegen 2022. ‘De parel van de Oostendse zeedijk moet weer schitteren.’

‘Het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen zijn een waar icoon voor Oostende. De restauratie van beiden dringt zich echter meer dan ooit op. Ondanks de investeringen van de afgelopen jaren, bevindt het gebouw zich niet meer in de staat waarin het zou moeten zijn’, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A).

Op het gelijkvloers zal het Thermae Palace Hotel opnieuw hersteld worden in zijn oorspronkelijke, historische staat. Dat betekent onder andere dat de vergaderzaal aan de oostzijde moet uitgebroken worden. Het is de bedoeling dat de toegang van het hotel opnieuw zichtbaar wordt van op de Zeedijk.

Zwembad

Daarnaast is baden een belangrijk historisch element van het Thermae Palace Hotel. Bij de renovatie zal dus opnieuw een zwembad en een hammam aangelegd worden. De authentieke inkomhal van het zwembad wordt gerestaureerd.

Volgens een eerste raming zal de kostprijs ongeveer 40 miljoen euro bedragen. Daarvan zal 25 miljoen euro uitgetrokken worden voor restauratie en 15 miljoen euro voor verbeteringswerken. Voor de restauratie voorziet de Vlaamse regering 10 miljoen euro subsidies. Het dossier zal op 23 mei voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

‘Het volledige project zal enkele jaren duren, maar ik ben bijzonder blij dat we eindelijk een doorbraak hebben in dit uitdagende dossier. We streven naar kwaliteit en betrouwbaarheid van de kandidaat-uitvoerder, die ons de nodige garanties biedt om deze restauratie te realiseren tegen 2022. Bovendien ligt een groot deel van de financiering van het project bij de privépartner. Zonder twijfel moet de parel van de Oostendse zeedijk weer schitteren’, besluit Vande Lanotte.