Pieter Serry voor Giro: “Soms rijd je wel heel vaak in de luwte”
Foto: Photo News

Pieter Serry start vrijdag in zijn derde Giro. De 27-jarige renner van Etixx-Quick Step rijdt al een gans jaar op een hoog niveau en wil in deze Giro zijn ploegmaats bijstaan en, waar mogelijk, zelf zijn kans wagen.

Serry reed een mooie voorjaarscampagne en liet zich een aantal keren opvallen in de Ardense klassiekers. Ook liet hij dit seizoen al vier keer een plaats in de top vijf noteren. “Ik heb een zorgeloze winter achter de rug”, aldus de West-Vlaming, “en ik koers al van bij de start in de Tour down Under tot vandaag op een goed niveau. Meestal in dienst van de ploeg, af en toe mag ik zelf mijn kans gaan, wat dan ook tot enkele mooie ereplaatsen heeft geleid. Daar ben ik best wel trots op. In Parijs-Nice bijvoorbeeld leverde ik veel werk voor Marcel Kittel in de vlakke etappes, maar kon ik daarna toch nog lange tijd mee bergop met de besten”, gaat hij verder. “Een helper valt niet altijd op en ik doe mijn werk ook heel graag, maar soms rijd je wel heel vaak in de luwte. Ook in de Giro wordt helpen mijn rol, de ploeg zoveel mogelijk bijstaan. Te beginnen in de vlakke etappes voor Marcel. Niet dat ik moet inspringen in de sprinttrein, maar mijn steentje bijdragen in het grijpen van de vluchters wordt waarschijnlijk mijn taak. Voorts hoop ik in de tussenetappes af en toe mijn kans te mogen gaan. In de bergritten zal ik dan weer Bob Jungels helpen, hij heeft de ambitie om een klassement te rijden.”

Voor Serry is het zijn derde Giro. “Ik hou van deze koers, Italië is ook een mooi land, maar ik geef toe: ik droom ook wel van de Tour. Daar kwam ik nog nooit aan de start en ooit wil ik wel eens die Tour rijden, maar eerst de Giro dus.”

Serry kende vorig jaar een moeilijk seizoen met tal van valpartijen. Hij liep een sleutelbeenbreuk op in de Ronde van Castilië, werkte hard aan zijn herstel, kwam enkele weken later alweer aan de start van de Giro, maar lag na de eerste etappe al uit de wedstrijd. “Een toeschouwer reed toen met de fiets in op het peloton. Ik lag er bij, opnieuw met een sleutelbeenbreuk en op het eind van het seizoen moest ik ook nog eens door een valpartij in de GP Wallonie opgeven en raakte mijn arm uit de kom. Het was een seizoen vol pech. Dit jaar heb ik meer geluk en ik hoop dat ik me nog een paar keer kan tonen, zoals nu, in de Giro.”