Marcel Kittel: “Mik op ritzege in Giro”
Foto: Photo News

Marcel Kittel moet Etixx-Quick Step aan ritzeges helpen in de Giro. De teller van de 27-jarige Duitser staat momenteel op twee overwinningen in de Italiaanse rittenkoers. Dat aantal wil hij graag de hoogte in zien gaan.

Met twee overwinningen in 2014 kan Kittel terugblikken op een succesvolle eerste deelname aan de Giro. Nu is hij voor de tweede keer van de partij. “Toen we het parcours van de Giro onder de loep namen, zagen we dat er veel sprintmogelijkheden zijn”, vertelde Kittel donderdag tijdens een persmoment. “Vandaar ook dat ik graag opnieuw deelnam. Er zijn hier al twee kansen in Nederland en ook in Italië zelf zullen er nog enkele massasprints zijn.”

Kittel won vorige week nog een etappe in de Ronde van Romandië en pakte dit jaar al zeven ritoverwinningen en het eindklassement in de Ronde van Dubai. “Dit was mijn beste voorjaar ooit. Ik voel me goed, heb vertrouwen en ik mik nu ook op een ritzege. Of ik in mijn beste vorm ooit ben, de vorm van de Tour van 2014 (waar hij vier keer won, red)? Dat weet ik niet, dat is moeilijk te vergelijken. Ik voel me alleszins sterk en het voorjaar geeft me vertrouwen.”

Kittel is nieuw bij Etixx-Quick Step, kon zijn vertrouwde sprinttrein bij zijn overstap niet meenemen, maar scoort toch goed. “Ik denk niet dat Mark Cavendish die vragen altijd krijgt over zijn overstap naar Dimension Data”, aldus de Duitser. “Ik herhaal nog eens dat ik hier een goede ploeg heb, dat ik me heel snel heb aangepast en ook het team snel de switch kan maken. Vorige week deden we de sprint met enkele jongens die de ervaring niet hadden en toch lukte het goed. Ook in de Scheldeprijs (die hij won, red) behaalden we succes. Ik kan niet klagen over mijn leadout.”

Wanneer zal de Giro geslaagd zijn voor de Duitser? Met één, twee of meer ritzeges? “Daar antwoord ik liever niet op”, zei hij, “ik kijk zoals altijd niet naar het aantal overwinningen, ik bekijk het dag per dag en wil met een goed gevoel afsluiten.”

In 2014 kwam hij door ziekte niet meer aan de start van vierde etappe. Wil hij deze keer Turijn halen? “Dat is toch de bedoeling”, zei hij de Duitser, “ik doe graag mee tot op het eind.”

Marcel Kittel had woensdag trouwens een speciale attentie voor zijn ploegmaten en de staff van Etixx-Quick Step. Hij schonk iedereen een gepersonaliseerde roze armband met daarop de boodschap ‘we fight for pink and glory’. “Dat is een kleine attentie om de groepsgeest nog meer aan te zwengelen”, zei hij. “We hangen al dicht aan elkaar, zijn al een fijn team, maar dit is iets extra, het is geen groot cadeau, een kleine eenvoudige armband, maar met een betekenis, we vechten voor elkaar, zijn één team. We weten allemaal dat er nog zware dagen zullen komen in deze Giro, met ups en downs, dit kan misschien een beetje helpen.”