Maksym Averin sprint naar zege in tweede etappe Ronde van Azerbeidzjan
Foto: Photo News

Maksym Averin (Synergy Baku) heeft de tweede etappe in de Ronde van Azerbeidjan (2.1) op zak gestoken. De 30-jarige thuisrijder toonde zich na 186,5 kilometer van Baku naar Ismayilli de snelste in een sprint met een kleine groep. Hij haalde het voor de Oostenrijker Markus Eibegger (Team Felbermayr) en de Italiaan Alberto Cecchin (Team Roth). De Canadees Guillaume Boivin (Cycling Academy) neemt de leiderstrui over van de Duitser Phil Bauhaus, die de openingsetappe won.

Na een nerveuze openingsfase met tal van aanvalspogingen slaagden uiteindelijk met Artem Nych (Gazprom-Rusvelo), David Belda (Team Roth), Ioannis Tamouridis (Synergy Baku), Viesturs Luksevics (Alpha Baltic-Maratoni), Yuriy Chsherbinin (Astana City) en Thomas Lebas (Bridgestone Anchor CT) zes renners erin weg te rijden uit het peloton.

Veel voorsprong gunde het peloton hen niet, maximaal twee minuten, en bij de laatste moeilijkheid van de dag, een klim van eerste categorie, werden de vluchters gegrepen. Met nog zo’n kleine 50 km voor de boeg wist een trio te ontsnappen, maar ook zij zouden hun vlucht zien stranden en werden gegrepen door een klein peloton met zo’n 20 renners.

Daarna regende het aanvallen, uiteindelijk wisten William Clarke en Nikita Stalnov 1 minuut bonus te rapen, maar ook hun verhaal zou vroegtijdig eindigen, op 3 km van de finish waarna een sprint volgde met een kleine groep en Averin zich de snelste toonde van het pak van 17 renners. Voor de 30-jarige thuisrijder is het zijn eerste zege van het seizoen. Vorig jaar kroonde hij zich tot nationaal kampioen tijdrijden en op de weg. Guillaume Boivin is de nieuwe leider.