Griekse vakbonden roepen op tot algemene 48 urenstaking
Foto: EPA

De vakbonden uit de private en publieke sector hebben in Griekenland opgeroepen tot een algemene 48 urenstaking vrijdag en zaterdag. De bonden willen daarmee protesteren tegen twee omstreden wetsontwerpen over de hervorming van de pensioenen en de belastingen op inkomen.

‘Iedereen op straat’, ‘de nieuwe maatregelen van de regering en schuldeisers tegen de werknemers mogen er niet doorkomen’, luidde het in een mededeling van Adedy, de confederatie van ambtenaren.

Dit weekend staan manifestaties gepland in Athene en andere steden in het land.

De invloedrijke vakbond van de zeevaart PNO kondigde op haar beurt een staking aan van vier dagen: van vrijdag 03.00 GMT (05.00 Belgische tijd) tot dinsdag 04.00 GMT (06.00 Belgische tijd). De boten die het Griekse vasteland met de eilanden verbinden, blijven aan wal.

De beslissing van de vakbonden komt er nadat het parlement aankondigde dat er dit weekend een debat en stemming is over twee controversiële wetsvoorstellen over de pensioenen en belastingen op inkomen.

De hervorming van de pensioenen voorziet de vermindering van de hoogste pensioenen, de versmelting van verschillende verzekeringen, de verhoging van de bijdrages en de invoering van een nationaal pensioen van 384 euro per maand voor wie twintig jaar lang heeft gewerkt.

Naast dit wetsvoorstel zal het parlement ook debatteren over een voorstel voor de hervorming van de belasting op inkomen. Dat voorstel voorziet een verhoging van de belastingen voor gemiddelde en hoge inkomens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in