Nibali lacht vragen over vormpeil weg: “Ik maak me geen zorgen”
Foto: EPA

Vincenzo Nibali hoort bij de favorieten om de eindzege te pakken in de 99e Giro. De Siciliaan won al eens in 2013 en wil graag voor een tweede keer die roze trui. “Ik kijk uit naar de start in Apeldoorn”, aldus de Italiaan. “Ik ben goed voorbereid en wil strijd voeren tegen Landa en Valverde, mijn grootste concurrenten in deze Giro.”

Vincenzo Nibal kende een goede seizoensstart met ritwinst en eindzege in de Ronde van Oman, maar daarna verging het hem minder goed. In de Tirreno-Adriatico, die hij al twee keer won, maakte hij geen al te beste indruk en werd hij zesde in het eindklassement. Ook daarna, in de Ronde van Trentino maakte hij geen al te beste beurt en moest hij vooral in het hooggebergte de andere tenoren laten rijden.

“De Italiaanse fans maken zich een beetje zorgen over je vormpeil Vincenzo’“, was de vraag van een Italiaanse journalist op het persmoment met de Astana-kopman. “Dat kan ik begrijpen”, aldus de Siciliaan, “ik weet dat de Giro del Trentino niet goed was en eerlijk: ik heb daar ook zwaar afgezien, maar op het eind liep het al beter dan in het begin. Ik maak me geen zorgen over mijn vorm. Die ronde kwam na een stage, ik heb hard gewerkt en kom hier goed voorbereid aan de start. Ik ben kalm en heb vertrouwen in een goede afloop.”

Nibali beschouwt Alejandro Valverde en Mikel Landa als zijn belangrijkste uitdagers. “Alejandro heeft de ervaring, Mikel is de jonge belofte die een gooi doet naar een eerste eindzege. Hij werd vorig jaar derde, hij kan deze rittenkoers winnen.”

Landa is evenwel niet al te best tegen de klok en verloor vorig jaar heel wat tijd in de chronoritten. Met nu 61,1 kilometer tijdritkilometers is Nibali in het voordeel. “Het is zijn zwakke plek, ik moet proberen daar tijd te winnen, want hij klimt heel goed en is in de bergen de te kloppen man, maar ik mag niet alleen naar hem kijken. Er zijn ook andere tegenstanders, dan denk ik aan Esteban Chaves, Tom Dumoulin en Valverde.”

De negende etappe, de tijdrit in Chianti over 40,5 kilometer, zal volgens Nibali een eerste indicatie geven over het algemeen klassement en daarna volgen enkele zware bergritten. “De derde week zal bepalend zijn”, meent Nibali, “zoals altijd. Er volgen dan nog enkele lastige etappes en iedereen is dan al vermoeid.”