Trump kijkt voor running mate ook naar voormalige concurrenten
Foto: AP

Nu het zo goed als zeker is dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt, is het nu vooral uitkijken naar wie wordt geselecteerd als zijn running mate. Trump zelf zegt dat er een kans is dat hij één van zijn zestien concurrenten terug zal opvissen. Omgekeerd moet hij evenwel geen steun van de clan Bush verwachten.

Trump geeft het veertig procent kans dat hij één van de zestien namen selecteert tegen wie hij het de afgelopen maanden opnam in de race naar het Witte Huis. ‘Ik ben vrienden geworden met een groot aantal van hen, vijanden met enkele anderen’, zei hij donderdag in het CNBC-programma Squawk Box.

Hij is vooral op zoek naar iemand met wat ervaring in het wetgevende apparaat van de Verenigde Staten. ‘Ik ben een zakenman, dus op dat vlak zit ik goed. Maar ik denk dat het goed is om iemand naast me te hebben die onze wetgeving door en door kent en me daarbij kan helpen.’

Onder andere Jeff Sessions, senator van Alabama en adviseur van Trump, werd (nogmaals) geprezen. Namen die hij overweegt voor andere posten zijn die van voormalig neurochirurg Ben Carson, gouverneur van New Jersey Chris Christie en voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani.

‘De rijken hebben het goed gehad’

Tijdens het interview blikte Trump ook alvast vooruit naar zijn mogelijk nieuwe job. Zijn eerste dagen in het Witte Huis zou hij vooral focussen op het intrekken van enkele reglementen, verschillende beslissingen heronderhandelen en de Amerikaanse schuldenberg herzien.

Ook over zijn voorgestelde belastingherziening zou hij willen heronderhandelen, en eventueel zelfs enkele voordelen van de rijken afschaffen. ‘De rijken hebben het goed gehad, ik kan niet klagen. Maar de middenklasse heeft geen loonstijging gezien’, aldus Trump.

Om zijn doel te bereiken heeft Trump alvast een voormalige verantwoordelijke van zakenbank Goldman Sachs in de arm genomen om de financiën van zijn nationale campagne te beheren. 'We gaan proberen meer dan een miljard dollar op te halen, dat is wat nodig zal zijn', aldus de presidentskandidaat op televisiezender NBC.

Steven Mnuchin, topman van investeringsmaatschappij Dune Capital Management, 'brengt ervaring en expertise zonder voorgaande aan voor de ophaling van fondsen door de Republikeinse partij, die uiteindelijk Hillary Clinton zal verslaan', aldus Trump in een mededeling. Trump werkte in het verleden al met hem samen.

Geen steun van clan Bush

In zijn gooi naar het presidentschap moet Trump alvast niet rekenen op de steun van een van Amerika's invloedrijkste politieke Republikeinse namen: de clan Bush. Het is voor het eerst dat George H.W. Bush, die president was tussen 1989 en 1993, zich niet achter een Republikeinse presidentskandidaat schaart.

Hij en zijn zoon George W. Bush (president tussen 2001-2009) konden de aanvallen van de Amerikaanse miljardair op hun respectievelijke zoon en broer Jeb Bush naar alle waarschijnlijkheid niet zo goed smaken. Die trok zich in februari nog terug uit de strijd om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Ook Paul Ryan, Trumps partijgenoot en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is voorlopig nog niet van plan om Trump te steunen. 'Ik ben daar op dit moment nog niet klaar voor', zei hij aan cnn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in