Gevangenen stichten brand in gevangenis Jamioulx
Foto: Belga

In de gevangenis van Jamioulx, in Henegouwen, hebben enkele gedetineerden woensdagavond verschillende voorwerpen en een container in brand gestoken, uit woede over de staking van de cipiers. De brandweer en ordediensten moesten tussenbeide komen.

De brandweer van Charleroi moest verschillende beginnende brandhaarden blussen woensdag rond 23.30 uur, aldus majoor Michel Méan, woordvoerder van de hulpverleningszone Henegouwen-Oost.

Met de brandstichting uitten de gedetineerden hun ongenoegen over de verslechterde omstandigheden in de gevangenis sinds het begin van de staking van de cipiers. Behalve de brandweer was ook een grote politiemacht ontplooid om de rust in de gevangenis te herstellen.

Gisterenmiddag verschillende boze gedetineerden in de gevangenis van Doornik al hun matrassen in brand gestoken met als doel “de politie naar hun cel te doen komen om hen in elkaar te slaan”. Er vielen geen gewonden bij het incident.

Het personeel van de gevangenissen in Brussel en Wallonië protesteert al acht dagen tegen de besparingen in hun sector. Woensdagavond na een ontmoeting met de vakbondsvertegenwoordigers van het gevangenispersoneel, verheugde minister van Justitie Koen Geens zich erover dat het overleg met de vakbonden van het gevangenispersoneel op de goede weg is. Vooral de Vlaamse bonden lijken tevreden. Aan Franstalige kant worden de voorstellen van de minister echter nog steeds als onvoldoende beoordeeld en dus blijven de Brusselse en Waalse cipiers staken.

Gisteren waarschuwde Alexis Deswaef, advocaat en voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme, in DS Avond al voor de explosieve toestand in onze gevangenissen door de staking. Hij riep minister van Justitie Geens op om dringend werk te maken van de omstandigheden waarin gevangenen worden vastgehouden en waarin het personeel moet werken.

De Ligue des Droits de l’Homme verwacht concrete en kordate maatregelen van Geens. Deswaef oppert onder meer het idee om een aantal mensen vroegtijdig vrij te laten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in