Iedereen wil naar de zee, iedereen staat in de file
Archiefbeeld Foto: PN

Combineer een heerlijke lentedag met een feestdag, en iedereen wil naar de Belgische kust om er te genieten van de zon en een fris drankje. Helaas betekent dat ook dat alle dagjestoeristen samen moeten aanschuiven op de snelweg. Donderdagochtend dikt de file richting kust dan ook bijzonder snel aan.

Het Vlaams Verkeerscentrum meldt dat het bijzonder druk is op de E40 richting kust. Op de E40 van Brussel naar Oostende staan accordeonfiles tussen Aalst en Sint-Denijs-Westrem, met een wachttijd van meer dan een uur. Maar ook op de andere wegen richting zee is het aanschuiven. Op de E34 van Antwerpen naar Knokke verliezen bestuurders een kwartier tussen Westkapelle en Knokke-Heist en 20 minuten tussen Eeklo en Maldegem. Bovendien is het ook druk op de Brusselse ring.

“Het was te voorspellen dat het druk zou zijn”, vertelt woordvoerder van het Verkeerscentrum Peter Bruyninckx aan onze redactie. “Vooral op de klassieke punten zoals Drongen en Zwijnaarde is het bijzonder druk. Het ene moment kan je vlot rijden, het volgende moment sta je stil. Maar met 100 kilometer file is het toch een uitzonderlijke drukke dag voor een feestdag.” Hij raadt mensen die naar de kust willen om hun vertrek nog eventjes uit te stellen. “Na de middag zal het verkeer wel afnemen, dus wie kan, vertrekt beter pas na twaalf uur. Zoniet sta je toch in de file”, klinkt het.

Ook hinder door ongevallen

Daarnaast gebeurden enkele ongevallen, die bijkomende hinder veroorzaakten voor het verkeer. Op de E40 richting Duinkerke was op Frans grondgebied een ongeval gebeurd. De file staat intussen tot in Vlaanderen. Ook op de E19 van Antwerpen naar Breda is een ongeval gebeurd ter hoogte van Meer. Er staat een file vanaf Brecht. Op de E17 van Antwerpen naar Gent was dan weer een ongeval gebeurd ter hoogte van de parking van Kalken, waardoor het aanschuiven is vanaf Lokeren en het tijdverlies er 30 minuten bedraagt. De rijbaan is er intussen wel opnieuw vrijgemaakt.

Iedereen wil naar de zee, iedereen staat in de file
Foto: Google Maps

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in