Beweging.net vraagt naar aanleiding van Rerum Novarum een “eerlijke bijdrage van iedereen”. “Van Panama tot De Panne”, aldus voorzitter Patrick Develtere. Volgens hem worden alle groepen in de samenleving momenteel geviseerd, uitgezonderd de vermogenden.

“Vandaag lijken alle groepen in de samenleving geviseerd, met een beurtrol. De ene groep al wat meer dan de andere. Er is maar één groep die de dans ontspringt - en dat zijn de vermogenden”, speechte Develtere aan de vooravond van het feest van de christelijke arbeidersbeweging in Kortenberg.

De lasten op inkomen zijn hoog en die op vermogen laag, hekelde de voorzitter van het vroegere ACW. Hij ziet geen redenen om een euro verdiend uit verhuur of vermogen minder te belasten dan een euro loon. Develtere vreest bovendien nieuwe ingrijpende regeringsmaatregelen.

Develtere wees ook een polarisering af tussen bijvoorbeeld zieken en niet-zieken, werkenden en werkzoekenden of tussen “wie hier al langer is en wie hier nog maar net is”. “Dat helpt niets vooruit, integendeel. Maar polarisering is handig, verdeel en heers.”

Ten slotte hamerde de voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging op levenskwaliteit en kwalitatieve groei. “125 jaar geleden diende Rerum Novarum zich aan als startpunt voor een omwenteling. Het doel was een beter leven voor alle mensen, voor iedereen. Vandaag staan we opnieuw voor zo’n omwenteling, een omwenteling die de levenskwaliteit moet verbeteren”, luidde het. Groei mag niet enkel kwantitatief zijn, klonk het. “Groei zal kwalitatief zijn, of zal niet zijn.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in