Al bijna 1.300 gevallen van microcefalie vastgesteld in Brazilië
Foto: BELGAIMAGE

Sinds de uitbraak van de epidemie in oktober 2015 zijn in Brazilië al 1.271 baby’s geregistreerd met microcefalie, zo heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid woensdag gezegd. Ook 57 baby’s overleden door de ernstige hersenaandoening die zich uit in een te kleine schedel.

Volgens de meest recente officiële cijfers van 30 april werden er in Brazilië in totaal 3.580 verdachte gevallen geregistreerd sinds de start van de registratie in de herfst. Van 57 overleden baby’s is zeker dat ze stierven door microcefalie, naast 178 gevallen waarbij vermoed wordt dat microcefalie de doodsoorzaak is. Het ministerie stelt dat het grootste deel van de moeders die een kind met microcefalie kregen besmet waren met het zikavirus, zelfs als niet bevestigd kon worden dat ze ziek waren.

Marie-Paule Kieny, assistent van de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, stelde op 25 april dat de zika-epidemie aan een teruggang bezig was in Brazilië, waarschijnlijk door het einde van de zomer, waardoor de Aedes-mug die het virus verspreidt minder voorkomt.

91.387 waarschijnlijke gevallen

De autoriteiten zijn pas dit jaar begonnen met de registratie van het aantal besmettingen met het zikavirus. Op 2 april stond de teller op 91.387 waarschijnlijke gevallen in Brazilië. Minstens anderhalf miljoen mensen in Brazilië zouden echter al besmet geweest zijn met het zikavirus, dat zich heeft verspreid in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. De meeste besmettingen komen voor in het noordoostelijke arme deel van Brazilië, waar de muggen vaker voorkomen door de hygiënische omstandigheden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in