Controversiële entoonstelling 'Het seksleven van Kuifje' van start

In het Brusselse Museum van Erotisme en Mythologie is woensdagavond de expositie 'Het seksuele leven van Kuifje' van start gegaan. Die is nog te bekijken tot 31 juli. In het museum in de Sint-Annastraat zijn de originele tekeningen en schilderijen te zien van Bucquoy’s controversiële strip 'Het seksuele leven van Kuifje' uit 1993.

Bucquoy werd toen vervolgd voor namaak, maar won de zaak in de rechtbank omdat er geen verwarring mogelijk was. 'Er is ook een politieke dimensie', zegt Jan Bucquoy. 'Ik wilde laten zien dat het personage niet zo zuiver is als de weduwe van Hergé wil geloven. Hergé werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog mee aan Le Soir en voor het personage van Kuifje liet hij zich inspireren door zijn vriend Leon Degrelle.' Die hypothese is in het verleden herhaaldelijk betwist.

Brussel neukt IS

Bucquoy wil ook de historische reputatie van Brussel als stad van de vrije meningsuiting in herinnering brengen. 'Brussel is een vrije stad. Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, Rimbaud publiceerde er ‘Een seizoen in de hel’ en Victor Hugo leefde er in ballingschap. Op mijn laatste schilderij is te zien hoe Kuifje Bobbie neukt die een band van Daesh (Islamitische Staat, red.) draagt, Brussel neukt dus Daesh (sic). Ik werk ook rond de vrijheid van meningsuiting. Elke meningsuiting moet volledig vrij zijn, wat de boodschap ook is.'