Karel De Gucht krijgt zetel in raad van bestuur ArcelorMittal
Foto: EPA

Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (62) is woensdag door de aandeelhouders van staalbedrijf ArcelorMittal verkozen tot bestuurder. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het mandaat duurt drie jaar.

Sinds september vorig jaar zetelt De Gucht ook in de raad van bestuur van telecombedrijf Proximus.

De zetel bij het staalbedrijf is wel een stuk lucratiever: vorig jaar streek een bestuurder bij ArcelorMittal op jaarbasis minstens 144.000 euro op. Bij Proximus krijgt De Gucht ‘maar’ 25.000 euro per jaar plus 5.000 euro per bijgewoonde vergadering (doorgaans een achttal).

Ondertussen blijft het proces tegen De Gucht aanslepen. In de juridische veldslagen krijgt de ene keer de Bijzondere Belastinginspectie gelijk, de andere keer de ex-eurocommissaris.

Aan de basis van de twist ligt de Toscaanse villa La Maccinaia van het echtpaar De Gucht. Toen die het decor was voor een aflevering van het televisieprogramma God en klein Pierke in 2010 ging bij de BBI een lichtje branden.

De fiscus besloot om na te gaan of het echtpaar correct belastingen betaalde op hun inkomen. Bij de inzage van de bankrekeningen kwam de inspectie tot de vaststelling dat de De Guchts 1.068.300 euro meerwaarde hadden gehaald uit een aandelentransactie, maar die inkomsten nooit hadden ingevuld op een belastingaangifte. Het geld was afkomstig van de verkoop van aandelen in een zink­bedrijf en werd geïnvesteerd in de Toscaanse villa.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig