Criminoloog Brice De Ruyver zal zich niet laten overhalen om alsnog aan de slag te gaan als expert voor de parlementaire onderzoekscommissie rond de aanslagen. 'Dat kan ook niet in de huidige omstandigheden. We hebben dit weloverwogen gedaan', zei hij dinsdagavond in 'Terzake' op Canvas. 'Hopelijk gaat ons vertrek toch een aantal mensen aan het denken zetten.'

De Ruyver en zijn Nederlandse collega Cyrille Fijnaut lieten dinsdag plots weten dat ze zich terugtrekken als expert. Beide mannen voelden zich geschoffeerd door de oppositie en zeker door de PS. Die had vragen opgeworpen bij de mate waarin ze onafhankelijk zouden kunnen werken, gezien hun eerdere werk voor deze en vorige regeringen.

Volgens De Ruyver bleef het echter niet bij kritische vragen. Zo zit het hem met name hoog dat PS-fractieleidster Laurette Onkelinx hem vroeg of hij eigenlijk wel wat af weet van de inlichtingendiensten, terwijl De Ruyver vier jaar het College van Inlichtingen en Veiligheid heeft geleid terwijl zij minister van Justitie was.

Kwetsbaar

'Daar kan ik moeilijk een andere interpretatie aan geven dan dat men mij absoluut in diskrediet aan het brengen is', oordeelde De Ruyver, die ook verwees naar echo's die hij opving van de commissievergadering vorige week. 'Als je vier jaar met iemand hebt gewerkt, doe je dat om te beschadigen. Dat is zo duidelijk als wat.'

De Ruyver vreesde naar eigen zeggen ook dat 'het ergste nog moest komen'. 'Als externe expert ben je bijzonder kwetsbaar. Men kan beginnen lekken en spinnen, je kan je daar niet tegen verdedigen', verduidelijkte hij nog.

Voor de onderzoekscommissie is de hele heisa in elk geval geen goede zaak, denkt ook De Ruyver. 'Als men van bij het begin in zo'n klimaat komt, komt de werking van de commissie in gevaar. Dat komt niet goed als daar niet snel iets gebeurt', besloot hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in