Het Belgisch leger heeft dinsdag de UAV’s - onbemande minivliegtuigen - getoond, waarmee de Antwerpse haven wordt bewaakt tegen terroristische activiteiten. De toestellen hebben een spanwijdte van zo’n 9 meter en kunnen tot 10 uur lang vliegen.

Drones wil men de onbemande luchtvaarttuigen niet noemen. Ze hebben wel enkel een piloot op de grond, maar voor de rest heeft het toestel wel gewoon vleugels en propellers. Het belangrijkste onderdeel is wellicht de camera, die vanop de gewoonlijke vlieghoogte van twee kilometer toch nog beweging kan waarnemen op de grond.

Met die camera wordt sinds april, kort na de aanslagen in Brussel, vanop het militair vliegveld van Brasschaat op vraag van de politie overdag en ‘s nachts de Antwerpse haven bewaakt, een oppervlakte van 13.000 hectare.

“De inzet gebeurt op twee vlakken, structureel op dagbasis en met ad hocvluchten. Een verbindingsofficier van het leger zit mee in de meldkamer, zodat snel informatie kan worden gedeeld”, zei Jeroen Nissen, waarnemend hoofd van de Antwerpse scheepvaartpolitie. Precieze details over de inzet voor ‘Operatie Vigilant Guardian’ werden uit veiligheidsoverwegingen niet gegeven.

5.000 vlieguren

De UAV’s werden in 2002 geleverd. Ze werden in het verleden al ingezet in Congo en Bosnië. Tegenwoordig controleert de vloot op zee ook schepen op illegaal ontgassen. Een tweetal maanden geleden werd de symbolische kaap van 5.000 vlieguren overschreden.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kwam de toestellen dinsdag mee bekijken. Hij had het ook kort over de toekomstige toestellen, die mee in zijn Strategisch Plan van eind december zitten. “We willen het huidige onbemand vliegen tegen 2021 vervangen door twee toestellen van de nieuwste generatie, opgevolgd door vier toestellen eind jaren ‘20”, zei hij. “De totale budgettering gaat om en bij de 500 miljoen euro zijn. De toestellen zullen de laatste nieuwe technologieën hebben, met allerlei sensoren en camera’s. Ze zullen niet bewapend, maar wel bewapenbaar zijn.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in