Dolfijn aangespoeld aan Schelde

Amper enkele dagen nadat in Wintam een narwal aanspoelde, is dit weekend het kadaver van een dolfijn gevonden aan de oevers van de Schelde. Het dode dier werd gevonden in Hemiksem.

‘De dolfijn was al enige tijd dood vooraleer het aanspoelde en om het geslacht, de leeftijd en de juiste doodsoorzaak te kennen is het nog even wachten tot het kadaver onderzocht wordt’, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een gewone dolfijn, maar mogelijk is het een gestreepte dolfijn. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) haalde het kadaver op en zal het verder onderzoeken.

Gewone dolfijnen wordt slechts sporadisch in de zuidelijke Noordzee waargenomen. Uit gegevens van het KBIN blijkt dat er aan de Belgische kust en in de Schelde tussen 1987 en 2002 vijf waarnemingen (van een of meerdere dieren) dood of levend gekend zijn.

Tussen juli 2002 en april 2003 werd regelmatig een gewone dolfijn in de Schelde waargenomen. In mei en juni 2009 verbleef een gestreepte dolfijn in het Doeldok, maar hij stierf.

Op 27 april werd aan de Rupelmonding in Wintam, zowat zes kilometer stroomopwaarts, een dode narwal gevonden, wat nog nooit eerder gebeurde. ‘Toch lijkt het om puur toeval te gaan en zijn de merkwaardige strandingen niet met elkaar in verband te brengen. Narwals leven in de arctische zeeën rond Groenland, Rusland en Canada, terwijl gewone dolfijnen vooral in tropische en subtropische wateren voorkomen.’