Twee experts stoppen medewerking aan onderzoekscommissie 22/3
Foto: Photo News

Criminologen Brice De Ruyver (UGent) en Cyrille Fijnaut (KU Leuven en Universiteit Tilburg) weigeren hun aanstelling in de Kamercommissie die de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel onderzoekt. Hun onafhankelijkheid en integriteit werd tijdens een vergadering 'voortdurend ter discussie gesteld' en dat vinden ze 'onaanvaardbaar'.

In een korte mededeling aan Kamervoorzitter Bracke (N-VA) en voorzitter van de onderzoekscommissie Patrick Dewael (Open VLD) laat Fijnaut weten dat hij ‘ondanks zijn grote loyaliteit aan de Belgische staat en de solidariteit met de slachtoffers’ afziet van een rol als expert.

‘Met name de zéér ondermaatse gang van zaken in de vergadering met de Commissie gisteren heeft mij niét het nodige vertrouwen gegeven dat ik in voldoende sereniteit en op het gewenste hoge niveau mijn expertise op het vlak van terrorisme en terrorismebestrijding kan inzetten voor een behoorlijke uitvoering van de zeer belangrijke taak waarvoor deze Commissie staat', aldus de criminoloog.

Adviseur van Verhofstadt

Fijnaut voelt zich bijzonder geschoffeerd en heeft geen vertrouwen in een goede afloop. ‘De oppositie stelde voortdurend onze integriteit ter discussie. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt. De voorzitter heeft dat laten gebeuren. Dat betekent dat wanneer het écht moeilijk wordt in zo’n commissie dat je niet het gevoel hebt dat je als expert voldoende rugdekking krijgt van je voorzitter.’

Voor de camera's van de VRT wilde ook De Ruyver een reactie kwijt: 'Wij gingen in die commissie zitten voor de goede zaak, om een bijdrage te leveren. En als je dan al die drek over je heen krijgt... Dat was du jamais vu, dat hebben wij nooit meegemaakt.'

Tijdens de installatievergadering had de oppositie geopperd dat De Ruyver en Fijnaut in het verleden al opdrachten hadden uitgevoerd in opdracht van de regering. De Ruyver was veiligheidsadviseur van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD). De PS stemde dan ook tegen de aanstelling van de twee criminologen, de andere oppositiepartijen onthielden zich.

De Ruyver benadrukt dat zijn verleden niets afdoet aan zijn onafhankelijkheid. Hij is niet tevreden met de manier waarop alles verliep. 'Ik heb zelf jarenlang meegewerkt aan het beleid. Ook onder Laurette Onkelinx tijdens de aanslagen van Londen en Madrid. Nu wordt geopperd dat ik als geestelijke vader van zoveel hervormingen niet onafhankeljik zou kunnen handelen', klinkt het in een interview met VTM Nieuws. 'Ik zou zelfs zo onafhankelijk kunnen zijn dat het gênant zou worden.'

Voorwaarden

Commissievoorzitter Dewael benadrukte dat de experten onafhankelijk moeten zijn. ‘Er mag geen enkele link zijn met de uitvoerende macht. Ik zal hen vragen of ze bereid zijn zich onder die voorwaarden te wijden aan de opdracht van de commissie.’ Als één van hen nog altijd een opdracht uitvoert voor een minister, zal hij die moeten laten vallen.

Ook Brice De Ruyver bedankte voor de eer. Daarmee weigeren twee van de vier aangeduide experten van de commissie hun aanstelling. De twee experten die op post blijven zijn topmagistraat op rust Paul Martens en professor Simon Petermann (ULB), een internationaal gerenommeerde autoriteit op het vlak van veiligheid en terrorisme.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig