Komt er een rookverbod op Belgische stranden?
Foto: Photo News

Volgende week wordt er op de vergadering van kustburgemeesters overlegd over de invoering van een rookverbod op de stranden aan de Belgische kust. Het voorstel is afkomstig van Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van Bredene. ‘Ik wil de toeristen en de eigen inwoners sensibiliseren en ze duidelijk maken dat het niet goed is dat sigarettenpeuken en ander afval onder het zand te verbergen’, klinkt het.

In Frankrijk bestaat het al in verschillende steden: een rookverbod op de Franse stranden. Nu komt dit thema ook in België naar boven. Volgende week komen de kustburgemeesters samen om het voorstel te bespreken. Elke kuststad kan autonoom beslissen over een verbod op het strand.

De burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (SP.A), maakte deze voormiddag in De Ochtend duidelijk dat sigarettenpeuken op het strand een ‘groot probleem’ zijn. Wat de Vlaamse regering tot nu toe deed om die problemen aan te pakken is volgens hem ‘structureel onvoldoende’. Daarom besloot hij om zelf met een aantal voorstellen naar buiten te komen. ‘Vermits ik zelf kustburgemeester ben, vind ik dat ik zelf initiatief moet nemen’, aldus Vandenberghe.

Een algemeen rookverbod op de stranden wil hij niet instellen, maar hij vindt het wel nodig om mensen te sensibiliseren. ‘Ik wil wel acties op poten zetten om bezoekers duidelijk te maken dat sigarettenpeuken niet onder het zand moeten gestoken worden. Dat zorgt voor grote milieuproblemen en is niet goed voor onze gezondheid’. Afval en sigarettenpeuken horen thuis in de vuilnisbak, stelt hij.

‘Zeer moeilijk afdwingbaar’

Niet iedereen is even enthousiast over het initiatief. De burgemeester van Koksijde, Marc Vandenbussche stelt dat zo’n verbod niet gemakkelijk te controleren valt en dus ‘zeer moeilijk afdwingbaar’ is. ‘Ik ben nogal allergisch aan verbodsbepalingen op het strand’, klinkt het.

Op federaal niveau zal er geen verbod komen. Beslissingen van de ene kustgemeente hebben geen invloed op die van een andere gemeente. Elke gemeente zal autonoom kunnen beslissen over een verbod. Hoe de controle op dat verbod dan zal verlopen, is dus ook een beslissing op het lokale niveau.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig