Terreurdreiging houdt criminelen koest
Foto: Photo News

De terreurdreiging heeft toch één positief gevolg: omdat er meer militairen en agenten op straat staan, is de criminaliteit in de eerste negen maanden van 2015 met 8,8 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien.

Van 729.438 criminele feiten naar 664.910 in één jaar tijd. Een opsteker, zo noemt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de jongste statistieken van de federale politie.

‘Onze politiemensen mogen trots zijn op dit schitterende resultaat’, zegt hij. ‘Zelfs in tijden van verhoogde terreurdreiging slagen ze erin de criminaliteit te bestrijden. De cijfers tonen aan hoe belangrijk de versterkte aanwezigheid van de politie op straat is. Maar ook hoe doeltreffend preventiecampagnes en het gebruik van moderne technologieën – zoals intelligente camera’s – kunnen zijn.’

Een groot deel van het succes werd geboekt in de strijd tegen diefstallen en afpersingen. Er werden 30.000 minder diefstallen en inbraken opgetekend. Vandalisme was goed voor een daling met 7.000 gevallen, of 10 procent. En zo zijn die twee rubrieken alleen al goed voor de helft van het behaalde resultaat.