N-VA pleit voor Antwerpse ‘war on drugs’ in heel Vlaanderen
Archiefbeeld Foto: rr

N-VA wil de Antwerpse aanpak tegen drugs in heel Vlaanderen uitrollen. Dat maken vier parlementsleden van de partij duidelijk in een nieuwe brochure. Van een gedoogbeleid kan geen sprake zijn en drugsbezit is verboden, luidt het. Al zegt ook N-VA dat preventie en hulpverlening voorrang moeten krijgen op repressie.

N-VA maakt geen onderscheid tussen soft- en harddrugs. ‘Alle illegale drugs zijn per definitie slecht en worden daarom niet getolereerd’, onderstrepen Sophie De Wit, Koenraad Degroote, Valerie Van Peel en Björn Anseeuw in de brochure. Legalisering of een gedoogbeleid voor cannabis is volgens hen allerminst de oplossing.

‘Drugsgebruik is verboden en wordt niet getolereerd’, aldus N-VA. ‘En als het niet mag, dan moet je er iets mee doen, zoals een boete uitschrijven.’

‘Laatste redmiddel’

Niettemin is het strafrecht ook voor N-VA slechts ‘het laatste redmiddel en in de eerste plaats een manier om de drugsgebruiker naar de hulpverlening te leiden’. ‘Bij de aanpak van de drugsproblematiek moeten preventie en hulpverlening voorrang krijgen op repressie, behalve in het geval van drugsproductie en drugshandel.’

Concreet telt het Vlaams-nationalistische drugsactieplan tien punten, waarbij ook de koppeling van het leefloon aan het al dan niet volgen van therapie opnieuw opduikt. ‘Drugsgebruikers hebben het recht om geholpen te worden, maar ook de plicht om aan hun behandeling mee te werken’, klinkt het.

‘Welk signaal geven we als je in de openbare snuifshop terecht kan voor cannabis of ecstasy?’

Voorts wil N-VA alle bevoegdheden naar Vlaanderen brengen om slagkrachtiger te kunnen werken, meer inzetten op preventie en repressie om te kunnen besparen op behandelingen, een grotere rol voor de eerstelijnszorg en een hervorming van de verslavingszorg.

Tot slot zeggen Van Peel, Degroote, De Wit en Anseeuw enkel nog te willen inzetten ‘op wat werkt’. Methadon als vervangmiddel mag voor hen slechts tijdelijk zijn, terwijl van veilige gebruiksruimtes of het testen van partydrugs - om ongelukken met slecht spul te vermijden - geen sprake kan zijn.

‘Welk signaal geven we als maatschappij, als je straks in de openbare snuifshop terecht kan voor je dagelijkse dosis cannabis of ecstasy?’ besluiten de N-VA’ers. ‘We geven dan een signaal dat drugs oké zijn, met alle gevolgen van dien.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in