‘Het feit dat TTIP-teksten gelekt worden, is belangrijker dan inhoud’
Foto: Frederik Buyckx

Het feit dat de teksten gelekt worden, is belangrijker dan de inhoud. Dat zegt de Gentse professor Europees handelsbeleid Ferdi De Ville (UGent) nadat Greenpeace maandag documenten lekt van de lopende handelsbesprekingen (TTIP) tussen Europa en de Verenigde Staten.

Professor De Ville verduidelijkt dat het om heel recente informatie gaat uit de twaalfde onderhandelingsronde, maar niet de meest actuele uit de dertiende onderhandelingsronde van vorige week. Alles samen worden op www.ttip-leak.org bijna 300 bladzijden gelekt, hoogstens de helft van de teksten die momenteel uitgewisseld werden, weet professor De Ville.

‘Vaak staat er al informatie in die we al wisten, nieuw is wel dat het gaat om zogenaamde geconsolideerde documenten, waarin hier en daar de positie van de Verenigde Staten in staat, en die hebben we nog niet kunnen inzien. De Europese Commissie heeft als reactie op het protest tegen TTIP al redelijk wat van haar documenten gepubliceerd.’ Ook wijst De Ville er nog op dat ook het standpunt van de Verenigde Staten in verschillende kwesties duidelijk was.

Het feit dat de teksten gelekt werden, is belangrijker dan de inhoud, zegt de professor Europees handelsrecht. ‘De onderhandelingen verlopen nog steeds achter gesloten deuren, dat men nu 300 documenten kan vrijgeven, is belangrijk als signaal en qua impact.’

Professor De Ville schat dat de onderhandelingen voor het vrijhandelsverdrag halverwege zijn.