Lichaam van ‘beste klimmer ter wereld’ teruggevonden na zestien jaar
Alex Lowe. Foto: rr

De Matterhorn, twee keer de Mount Everest en zestien keer El Capitán. Dat stond al op het palmares van Alex Lowe, volgens sommigen de beste klimmer te wereld, toen hij in 1999 in Tibet werd gegrepen door een lawine. Zijn lichaam en dat van zijn kompaan werden nooit teruggevonden. Tot nu.

Het is 5 oktober 1999 als Alex Lowe en zijn cameraman David Bridges op wandeltocht vertrekken op de Shishapangma, de veertiende hoogste berg ter wereld. Samen met nog twee vrienden, onder wie zijn goede vriend Conrad Anker, zoeken ze er een goede locatie om te gaan skiën. Maar net die dag zijn de weersomstandigheden verschrikkelijk en Lowe en Bridges worden meegesleurd door een lawine. Hun vrienden kunnen overeind blijven en zoeken nog naar het duo, maar tevergeefs.

Telefoon

Anker is intussen hertrouwd met de weduwe van Alex Lowe, en adopteerde ook zijn drie kinderen. Woensdag, na meer dan zestien jaar wachten, kreeg hij plots een onverwacht telefoontje vanuit Tibet. Twee klimmers, David Goettler and Ueli Steck, hadden er op de berg Shishapangma de bevroren restanten van twee lichamen gevonden.

Anker kon zijn oren niet geloven toen een van de twee klimmers de kledij en de rugzak beschreef van de lichamen. ‘Hij was er onmiddellijk zeker van. Dit waren David Bridges en Alex Lowe’, aldus de Alex Lowe Charitable Foundation in een officieel persbericht.

Volgens Anker brengt de ontdekking eindelijk een einde aan een lange zoektocht, en betekent de vondst ook een opluchting voor Lowes weduwe Jenni. ‘Alex en David verdwenen, zomaar, en waren gevangen en bevroren in de tijd. We hebben zestien jaar verder geleefd, en nu worden ze plots gevonden. We zijn zo dankbaar’, verklaarde Jenni in een persbericht.

De hele familie wil nu een reis maken naar Shishapangma om de twee klimmers een laatste groet te brengen.