Leverancier met maffiabanden zorgt voor negatief advies voor subsidies biomassacentrale Gent
Foto: Bee Power

Over een van de drie bedrijven waarmee uitbater Belgian Eco Energy (BEE) zou samenwerken zou banden hebben met de Siciliaanse maffia. Daardoor zou een negatief advies gegeven zijn voor de subsidies aan de toekomstige biomassacentrale in Gent. Dat meldt De Morgen.

Het zou gaan om Gershon Ben-Tovim, een leverancier uit Namibië. Volgens De Morgen bevestigen verschillende bronnen dat zijn naam opduikt in meerdere maffiadossiers. Om die reden komen de subsidies voor de biomassacentrale in de Gentse haven in het gedrang.

Ben-Tovim zou in het verleden vaker hebben samengewerkt met een kopstuk van cosa nostra, de Siciliaanse maffia, Vito Palazzolo. Zo zouden ze in 1993 samen een struisvogelkwekerij geopend hebben en zou hij twee jaar later een lening gekregen hebben van de maffiabaas om een delfplaats in Rusland te kopen. Hoe Ben-Tovim in contact kwam met Palazzolo is niet geweten.

In 2012 werd de Siciliaan gearresteerd en kreeg hij een celstraf van negen jaar voor ‘maffiapraktijken’.

Turtelboom

Een kwart van het hout voor de biomassacentrale zou geïmporteerd worden uit Namibië, met Ben-Tovim als zakenpartner. De overheid zou ongeveer twee miljard euro aan subsidies voorzien, over een termijn van vijftien jaar. Vrijdag maakte Turtelboom in haar aankondiging over haar ontslag al duidelijk dat ze daar kritisch tegenover stond.

De bedenkelijke reputatie van de leverancier en wat dit met zich meebracht zou voor Turtelboom een druppel geweest zijn. Zij wilde dit dossier aangrijpen om de subsidies voor de biomassacentrale te blokkeren, maar dat zorgde voor onenigheid binnen de partij. Dat deed haar op zijn beurt beslissen om op te stappen.

Wat er nu zal gebeuren met de biomassacentrale valt af te wachten. Michael Corten, hoofd van BEE, vindt het alvast onzinnig om de centrale tegen te houden omdat Ben-Tovim nooit effectief werd veroordeeld. ‘Dat houdt juridisch geen steek’, klinkt het in De Morgen. Bovendien benadrukt hij dat de man slechts een technische functie zou krijgen.

Bart Tommelein, de opvolger van Turtelboom moet nu de uiteindelijke beslissing nemen. Rutten maakte dit weekend alvast bekend dat Open VLD miljarden subsides voor biomassacentrales 'geen goed idee vindt'.