Guido Camps: ‘Biomassa is slecht idee’
Foto: put

‘Biomassa is een slecht idee. De centrales van Gent en Langerlo zijn een straatje zonder einde. Ze zijn duurder en vuiler voor het milieu dan zon en wind én kunnen nooit zonder subsidie’, zegt Guido Camps, voormalig directeur bij de toezichthouder Creg.

Guido Camps, die de Creg de reputatie bezorgde van een onafhankelijke en sterke toezichthouder voor de energiesector, begrijpt niet dat de overheid bereid is miljarden te investeren in de biomassa-projecten van Gent en Genk (Langerlo).

‘Deze projecten zijn niet duurzaam. Ze kunnen nooit functioneren zonder subsidie. Zodra de subsidietermijn afloopt, is het met die productie gedaan of zal men opnieuw aankloppen bij de overheid voor subisidies’, zegt Camps. Bovendien zijn die installaties ook al vanaf dag één duurder in subsidies dan alternatieven zoals wind en zon.

‘Voor zonne-energie bij particulieren is de subsidie nul euro. Windenergie kost zo’n 80 procent van de kosten van biomassa’, zegt Camps. ‘Bovendien kan windenergie op termijn wel zonder subsidies verder’, zegt de voormalige Creg-topman. Hij omschrijft Langerlo en Gent als ‘straatjes zonder einde’.

Vervuilender

De biomassa-centrales zijn ook nog eens vervuilender. ‘De CO2-uitstoot voor de aanvoer van die biomassa is groter dan die van een gelijkwaardige kolencentrale’, zegt Camps. Tom De Meester, energie-expert van de PVDA, schat dat als Bee Power in Gent er komt, de CO2-uitstoot van de industrie in Gent met 15 procent toeneemt.

Camps is ook voorstander van investeringen in opslagcapaciteit voor energie via Tesla-batterijen, en van opslag via zonneboilers. Voorts moeten investeringen in condensatieketels en -branders aangemoedigd worden, evenals het benutten van aardwarmte. ‘Duurzame groene energie zal altijd uit een mix bestaan’, zegt ook Tom De Meester.

Correctie. Dit artikel werd aangepast op 2 mei 2016. Guido Camps was directeur bij de Creg, maar niet de ceo.