De islam is niet verenigbaar met de Duitse grondwet, zo stelt het nieuwe partijprogramma van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Ze pleit ook voor een verbod op minaretten en boerka’s.

Het partijcongres in Stuttgart heeft afgelopen weekend de alsmaar radicalere koers tegen immigratie en de islam van de partij verankerd. De islam maakt geen deel uit van Duitsland en minaretten, de muezzin en de boerka moeten verboden worden, zo besloten de 2.400 deelnemers.

‘De islam is ons vreemd en daarom kan het zich niet in dezelfde mate op godsdienstvrijheid beroepen zoals het christendom’, zei Hans-Thomas Tillschneider, een AfD-politicus uit Saksen-Anhalt, onder luid applaus.

Zijn uitspraak was tekenend voor het congres. Maatregelen tegen ‘islamitische machtssymbolen’ werden met gejuich onthaald, terwijl een pleidooi voor dialoog met moslims werd uitgejouwd.

Het AfD werd drie jaar geleden opgericht als een eurosceptische partij. Onder leiding van Frauke Petry en onder invloed van de migratiecrisis nam AfD afstand van haar stichters. De partij schoof op naar rechts en groeide uit tot een rechts-populistische partij.

Het AfD is intussen vertegenwoordigd in de helft van de regionale parlementen. In 2017 hoopt de partij op het federale niveau mee te spelen, ook al hebben andere partijen een coalitie met de extreemrechtse partij uitgesloten.

In Duitsland wonen bijna vier miljoen moslims, zo’n vijf procent van de bevolking. Bondskanselier Angela Merkel heeft al verschillende keren laten verstaan dat godsdienstvrijheid verzekerd is en dat de islam welkom is in het land.