Antwerpse supportersfederatie Act as One biedt verontschuldigingen aan
Foto: gmax

De Antwerpse supportersfederatie Act as One heeft zich zondag verontschuldigd voor de rellen die zaterdagavond ontstonden in de buurt van het Bosuilstadion in Deurne na afloop van de wedstrijd tegen Eupen.

“Excuses van de echte supporters die hun elftal na jaren van sportieve miserie een heel seizoen vocaal en met sfeeracties naar heel wat mooie overwinningen mochten stuwen. Excuses aan de supporters van Eupen voor de angst die zij uitstonden en de laffe klappen die zij incasseerden. Excuses aan de buren die een angstige, slapeloze nacht doormaakten en vanochtend puin moesten ruimen. Excuses aan de ordediensten voor het buitensporig fysiek geweld van de non-supporters en de materiële schade”, klinkt het in een persmededeling.

“We rekenen erop dat de bevoegde instanties hard zullen optreden tegen de schuldigen van deze gitzwarte bladzijde uit het bestaan van ons Antwerp. Dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor hun buitensporige geweld en hun straf niet ontlopen. Dat zij nooit meer voet mogen zetten op onze heilige grond. Dit willen wij nooit meer meemaken op en rond de Bosuil. Daarom is het belangrijk dat we als community luisteren naar de slachtoffers van gisteren, de fans van Eupen, de buren en de ordediensten. Dat we samen aan tafel gaan zitten om dit gigantische probleem met wortel en al uit te roeien.”

Na de gemiste titel in tweede klasse kwam het zaterdagavond tot opstootjes met Antwerp-supporters. Ze richtten vernielingen aan en belaagden de politie. Twaalf politiemensen raakten daarbij lichtgewond. Volgens voorlopige cijfers werden drie bestuurlijke en twee gerechtelijke aanhoudingen verricht.

Antwerp speelt na het 0-0 gelijkspel tegen Eupen volgend seizoen niet in eerste klasse en voor de Antwerp-supporters is dat een bittere pil om te slikken. Na de match bestormden ze het veld en enkelen geraakten zelfs tot in het vak van de bezoekers. Het vak werd snel ontruimd en het waterkanon werd ingezet om de Antwerp-fans terug te dringen. Die werkten hun frustraties dan maar op de politie uit, die massaal aanwezig was rond het Bosuilstadion. Politiewoordvoerder Wouter Bruyns sprak van “abnormaal veel en zwaar geweld” naar de politie toe. “Verschillende groepen supporters belaagden de politie met verkeersborden, nadarhekken en zelfs aanhangwagens. Ze gooiden ook met kasseien of gebruikten die om de ramen van de combi’s mee te beschadigen. Een combi werd zelfs met Bengaals vuur in brand gestoken.”