Thomas Voeckler grote slokop in Ronde van Yorkshire
Foto: Photo News

Thomas Voeckler heeft zondag de Tour of Yorkshire op zak gestoken. De Fransman van Direct Energie won de laatste etappe na een duel met Nicolas Roche (Sky) en snoept de eindzege af van Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), die door het ijs zakte in de lastige slotrit.

De slotrit van Middlesbrough naar Scarborough (198 km) was ook meteen de langste en lastigste etappe van de tweede Tour de Yorkshire. Op het menu stonden zes klimmetjes, waaronder de 800 meter lange Côte de Oliver’s Mount (6,4 procent gemiddeld) op tien kilometer van de finish.

Tien renners lieten zich niet afschrikken door het heuvelachtige parcours en trokken ten aanval. Maxime Farazijn (Topsport Vlaanderen-Baloise) was de Belg van dienst. Nick van der Lijke (Team Roompot), Ivar Slik (Team Roompot), Ian Wilkinson (Great Britain), Nathan Haas (Dimension Data), Loïc Chetout (Cofidis), Mathew Cronshaw (Madison Genesis), Christopher Opie (One Pro Cycling), Marco Haller (Katusha) en Liam Holohan (Team Wiggins) maakten het tiental compleet.

Veel ruimte kreeg de kopgroep niet van het peloton en op 90 kilometer van de finish joeg Sky het tempo in het peloton stevig de hoogte in. De meute brak in twee en onder andere leider Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) liet zich verrassen. De schermutselingen in het peloton betekenden ook meteen het einde van de tien vluchters. Met nog tachtig kilometer op de teller was alles te herdoen, want ook het tweede peloton kwam weer aansluiten.

Vijftien kilometer later trok Sky het intussen uitgedunde peloton opnieuw in waaiers. Een 25tal renners overleefden de machtsontplooiing. Op de Côte de Robin Hood’s Bay, op 44 kilometer van de finish, trok Serge Pauwels (Dimension Data) ten aanval. Sky, dat nog met vier renners overbleef, hield de Belg binnen schot en enkele kilometers later werd Pauwels ingelopen.

Op de Côte de Harwood Dale achtte Nicolas Roche zijn moment gekomen. De Ier van Sky kreeg Adam Yates (Orica-GreenEdge) en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op zijn wiel. Even later lukten ook de Fransen Anthony Turgis (Cofidis) en Thomas Voeckler (Direct Energie) de sprong. Op de laatste klim van de dag ontbond Roche nogmaals zijn duivels. Enkel Voeckler kon zijn wagonnetje aanhangen.

Het duo reed samen naar de finish en in de sprint was Voeckler duidelijk de betere. De Fransman, voor aanvang van de etappe achtste in de stand, stak ook de eindzege op zak. Roche eindigt tweede in het klassement, op 6 seconden van Voeckler. Turgis eindigt als derde, op 16 seconden.