Betancur aan het feest in tweede rit Ronde van Asturië
Carlos Betancur in Luik-Bastenaken-Luik Foto: BELGA

Carlos Betancur (Movistar) heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Asturië (2.1) gewonnen. De Colombiaan versloeg de Uruguayaan Fabricio Ferrari (Caja Rural) in een sprint met twee na een lastige etappe. De Brit Hugh Carthy, zaterdag winnaar van de eerste rit, begint als leider aan de slotrit.

Tussen Cangas de Narcea en Pola de Lena stonden er vier cols van derde categorie op het menu. Negen renners, onder wie Marc Soler (Movistar) en Pablo Torres (Burgos-BH) trokken ten aanval. In het peloton leidde Caja Rural, voor leider Carthy, de dans en de voorsprong van de vluchters bleef schommelen rond de minuut.

Vooraan ging het niet snel genoeg voor Soler, Torres, Sergio Higuita (Team Manzana Postobon) en Raúl Alarcón (W52-Porto). Het viertal gooide de rest overboord en even later moesten ook Torres en Alarcón de rol lossen. De voorsprong van Higuita en Soler steeg amper boven de dertig seconden en richting finale was ook hun liedje uitgezongen.

Op de laatste klim van de dag, een col van derde categorie op twintig kilometer van de finish, probeerde Daniel Moreno (Movistar) leider Carthy te bestoken, maar Caja Rural hield alles onder controle. In de slotfase achtte Moreno’s ploegmaat Betancur zijn moment gekomen. De Colombiaan kreeg Ferrari in het wiel en kon het afmaken in de sprint. Alexander Vdovin (Lokosphinx) kwam enkele tellen later als derde over de streep.

Maandag eindigt de Ronde van Asturië met opnieuw een bergachtige etappe van 121,5 kilometer van Bueño naar Uría. De renners krijgen onderweg vier cols van derde categorie op hun bord, maar het zwaartepunt van de slotrit ligt diep in de finale met een klim van tweede categorie waarvan de top op zeven kilometer van de finish ligt.