Freddy Loix pakt zege in Rally van Wallonië
Foto: BELGA

Freddy Loix (Skoda Fabia R5) en corijder Johan Gitsels hebben zondag de rally van Wallonië gewonnen, dat is de vierde van in totaal negen wedstrijden die meetellen voor het BK. Xavier Bouche (Skoda Fabia R5) eindigt op de tweede plaats. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) finisht als derde en maakt het Skoda-podium compleet.

Loix was over drie dagen wellicht niet de snelste van alle deelnemers maar in tegenstelling tot zijn rechtstreekse concurrenten bleef hij foutloos en gespaard van technische problemen. Chris Van Woensel (Mitsubishi Lancer WRC) won op vrijdag de allereerste klassementsrit op en rond de Citadel van Namen maar verloor de leiding na een spin. Zaterdag moest hij na een mooie remonte de handdoek werpen toen een aandrijfas begaf.

Kris Princen (Peugeot 208 T16) begon zaterdag met een snelste tijd aan de tweede wedstrijddag maar verslikte zich bij het uitkomen van een bocht in een plas water, ging over de kop en moest opgeven met een kapotte radiator. François Duval (Citroën DS3 R5) was op zaterdag de snelste van het pak en leek op weg naar de zege tot hij in de allerlaatste klassementsrit van de dag in de fout ging en ook hij moest opgeven.

Loix profiteerde maximaal van de opgave van Duval en nam de leiding over. Op de slotdag werd hij niet meer bedreigd en reed onbedreigd naar zijn vierde zege dit seizoen, zijn tweede in de rally van Wallonië. Voor de tweede plaats werd er nog flink gebikkeld tussen Xavier Bouche en Vincent Verschueren maar die laatste komt in de eindafrekening 1.7 seconde tekort om als tweede te eindigen.

In de tussenstand van het BK blijft Freddy Loix met het maximum van de punten ruim aan de leiding. Door de opgave van Kris Princen vergroot Loix zijn voorsprong in de tussenstand. De volgende wedstrijd is de Sezoensrally. Die wordt op 21 mei in en om Bocholt gereden.